29 Marta, 2024

Prijava

Francuska vratila 35-ero djece i 16 majki iz sirijskih kampova

Francuska je vratila 35-ero djece i 16 majki iz kampova u Siriji u kojima su zatvoreni članovi porodica osumnjičenih džihadista samoproglašene Islamske države, saopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova u Parizu.

– Francuska je danas poduzela povratak u zemlju 35 francuskih maloljetnika koji su bili u kampovima na sjeveroistoku Sirije. Ova operacija također uključuje povratak 16 majki iz istih kampova – stoji u saopćenju, piše AFP.

Maloljetnici su predani službi za brigu o djeci i bit će pod zdravstvenim nadzorom, dodaje se u saopćenju, dok su majke predane nadležnim pravosudnim organima.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova zahvalilo je lokalnim vlastima u sjeveroistočnoj Siriji na njihovoj saradnji u omogućavanju operacije.

Organizacije za ljudska prava dugo su apelirale na vlade Francuske i drugih zapadnih zemalja da vrate kući djecu koju su roditelji doveli na teritorije Sirije i Iraka koje je kontrolirala takozvana grupa Islamska država ili su tamo rođena tokom godina boreći se.

Stotine djece francuskih državljana drže se u kampovima kojima upravljaju Kurdi u sjeveroistočnoj Siriji, gdje su pothranjenost i razne bolesti veoma česte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: