29 Marta, 2024

Prijava

Stranci nadziru edukaciju članova Centralne izborne komisije BiH

Na panel diskusiji koju je 2. jula u Neumu organizirao Međunarodni republikanski institut (IRI) o temi “U susret izborima: Opći izbori u BiH – izazovi i prilike”, kao jedan od panelista učestvovao je i predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Suad Arnautović. O ulozi CIK-a u periodu političkih napetosti i o povjerenju građana u izborni proces, pored ostalog se diskutiralo na panelu.

Kako je saopćeno iz CIK-a, panel diskusija je održana u okviru IRI-evog Instituta za napredno liderstvo u politici (Advanced Leadership in Politics Institute – ALPI) koji okuplja mlade političare iz 12 političkih stranaka s ciljem uspostavljanja platforme za njihovu saradnju. Kroz ovaj interaktivan, dinamičan i sadržajno kvalitetan program nastoji se osnažiti mlade da budu u mogućnosti jasno definirati svoje stavove, argumentirano diskutirati sa kolegama iz drugih političkih stranaka te voditi konstruktivan dijalog i kritički promišljati o različitim temama.

U organizaciji Westminster fondacije za demokratiju na Jahorini se 2. i 3. jula održava konferencija pod nazivom „U susret Izborima 2022: Da li su pravila ista za sve?“.

Vanja Bjelica Prutina, članica Centralne izborne komisije BiH, je učestvovala u otvaranju konferencije na kojoj je vođena diskusija o tome da li žene i muškarci imaju iste startne pozicije i jednake prilike tokom predizborne kampanje, te sa kojima se izazovima žene susreću u politici, ali i na koji način muškarci mogu biti saveznici u tom procesu.

Centralna izborna komisija BiH je prepoznala značaj konferencije i pitanja koja se njome pokreću.

Transparency International u BiH (TI BiH) održao je u Sarajevu 28. i 29. juna obuku za 76 posmatrača koji će pratiti predizborne aktivnosti u periodu od tri mjeseca prije održavanja Općih izbora u BiH 2022. godine.

Pored predstavnika TI BiH-a, koji su posmatrače detaljnije upoznali sa metodologijom monitoringa, posmatrači su imali priliku čuti više o zakonskom okviru i primjerima iz prakse od članica Centralne izborne komisije BiH Irene Hadžiabdić i Vanje Bjelica-Prutine.

– Posmatrači će vršiti praćenje institucija i obrazaca ponašanja kandidata i zvaničnika prije i tokom izborne kampanje, sa ciljem da uoče i dokumentuju potencijalno korištenje javnih sredstava i pozicija na vlasti u svrhu izborne promocije, ali i ostale vidove zloupotreba i kršenja izbornog zakonodavstva – saopćeno je.

Prethodno navedene aktivnosti potvrđuju opredijeljenost Cerntralne izborne komisije BiH da saradnji sa nevladinim organizacijama posveti značajnu pažnju i da tu saradnju podigne na viši nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: