28 Marta, 2024

Prijava

Marš mira u spomen ubijenim Srebreničanima krenuo jutros iz Sarajeva

Učesnici desetog pohoda “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica”, pod nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija” u organizaciji Udruženja “Svjedoci svog vremena” krenuli su jutros od Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995 na osmodnevni put dug više od 280 kilometara.

Prepješačit će ga u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Predsjednik Udruženja “Svjedoci svog vremena” koje organizuje “Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica” Muhamed Papić istakao je da ih je na put krenulo 22 iz Sarajeva, te da će im se na putu priključiti još devet osoba.

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikome ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti i želimo pokazati šta čovjek čovjeku ne smije da uradi – poručio je.

Prema planu, učesnici će u srijedu, 3. jula krenuti iz Sarajeva, noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk – Potočari 2022.

Najstariji učesnik, Slobodan Kisin, koji je ove godine napunio 73 godine, kazao je da od 2015. godine pohodi Marš mira iz Sarajeva te da će to činiti sve dok može.

– Želim da se poklonim žrtvama, da znaju da nisu zaboravljene i želim da se to nazove pravim imenom, jer se zna šta je bilo – istakao je.

Jedan od najmlađih učesnika, Adnan Avdić iz Sarajeva kazao je da je to prvi put da učestvuje u Maršu.

– Uvijek sam imao želju da pređem taj put koji su prošli mnogi ljudi devedesetih godina. Želim da odam počast svim nevino ubijenim ljudima – istakao je Avdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: