19 Aprila, 2024

Prijava

Turska blokirala rad VOA i DW

Turska agencija za nadzor medija RTUK blokirala je pristup Glasu Amerike i njemačkom emiteru DW zbog toga što nisu podnijeli zahtjeve za licence, rekao je danas član tog nadzornog tijela Ilhan Taši.

U februaru su Dojče vele i Glas Amerike saopštili da neće podneti molbe za dozvole u Turskoj kako to traži RTUK prema zakonu o medijskoj regulativi u zemlji, za koji kritičari navode da ima za cilj povećanje cenzure. Taši, član odbora RTUK, iz glavne opozicione Republikanske narodne stranke (ĆP), napisao je na Tviteru da je sudskom odlukom blokiran pristup servisu DW na turskom jeziku i Glasu Amerike.

„Evo vam slobode štampe i napredne demokratije!”, istakao je on. Ogromna većina mejnstrim turskih medija smatra se bliskim vladi i favorizuje u izvještajima predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saveznike, preneo je Tanjug.

RTUK, čijim odborom za kreiranje politike dominira Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AK) i njeni saveznici, često kažnjava emitere koji su kritični prema vladi, navela je britanska agencija Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: