4 Juna, 2023

Prijava

Instagram i Facebook u strahu od konkurencije: Zabranite Tik Tok na GooglePlay i AppStore!

Nakon nedavnog izvještaja BuzzFeed Newsa, koji je otkrio da se podacima korisnika TikToka u SAD više puta pristupalo u Kini, komesar Federalne komisije za komunikacije Brendan Kar pozvao je Apple i Google da uklone TikTok iz svojih prodavnica aplikacija.

U pismu generalnom direktoru Applea Timu Kuku i izvršnom direktoru Googlea Sundaru Pičaiju, komesar Brendan Kar je napisao da TikTok “predstavlja neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbjednost zbog obimnog prikupljanja podataka u kombinaciji sa očigledno neprovjerenim pristupom Pekinga tim osjetljivim podacima”.

Kar je tvrdio da se TikTok nije pridržavao pravila kompanija Apple i Google. Prema njegovim riječima, sporan je “obrazac ponašanja i lažnih predstavljanja u vezi sa nesmetanim pristupom ljudi iz Pekinga osjetljivim korisničkim podacima u SAD”.

Predstavnik Googlea je odbio da komentariše pismo na zahtjev Insajdera. Predstavnici TikToka i Epla nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

“TikTok nije ono što izgleda na površini. To nije samo aplikacija za dijeljenje smješnih snimaka ili mimova. To je ovčija koža. U suštini TikTok funkcioniše kao sofisticirani alat za nadzor. On prikuplja velike količine ličnih i osjetljivih podataka”, napisao je Kar.

Isplivao dokaz da TikTok ima pristup podacima korisnika u SAD

Društvena mreža je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance. Ranije ovog mjeseca, BuzzFeed News je izvestio, na osnovu zvuka sa preko 80 internih TikTok sastanaka, da su BiteDance inženjeri u Kini imali pristup korisničkim podacima u SAD. U pitanju je period između septembra 2021. i januara 2022.

Zaposleni u TikToku sa sedištem u SAD nisu znali kako da pristupe podacima. Nisu imali dozvolu i oslanjali su se na osoblje u Kini da to uradi, navodi BuzzFeed News.

U odgovoru na priču, portparol TikToka je rekao za BuzzFeed News: “Znamo da smo među platformama koje se najviše ispituju sa bezbjednosnog stanovišta. Želimo da otklonimo svaku sumnju u bezbjednost podataka korisnika u SAD. Zato angažujemo stručnjake da kontinuirano rade na validaciji naših bezbjednosnih standarda i dovode renomirane, nezavisne treće strane da testiraju našu odbranu”.

Mreža na udaru Trampa i Bajdena

Istog dana kada je BuzzFeed News objavio tekst, TikTok je objelodanio da se “100 posto korisničkog saobraćaja u SAD preusmjerava na Oracle Cloud Infrastructure”, umjesto da se čuva u sopstvenim centrima podataka u SAD i Singapuru.

TikTok je bio na radaru i bivšeg predsjednika Trampa i predsjednika Bajdena. Oni su bili zabrinuti za privatnost i nacionalnu bezbjednost.

Trampova administracija je postavila rokove za TikTok da pronađe američkog kupca ili da se suoči sa zabranom u SAD. Nakon što su potencijalni dogovori sa Microsoftom i Oracleom propali, rokovi su prošli bez akcije američke Vlade.

Bajdenova administracija je ranije ove godine predložila nova pravila koja bi američkoj Vladi dala veći nadzor nad aplikacijama koje bi mogle predstavljati rizik za nacionalnu bezbjednost, uključujući TikTok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti