19 Aprila, 2024

Prijava

Britanci uče Ukrajince kako da ratuju ali ne na svojoj teritoriji

Stotine ukrajinskih vojnika završilo je vojnu obuku u Britaniji, uključujući i onu na višecjevnim sistemima za lansiranje raketa (MLRS) koje britanska vlada isporučuje Kijevu kao vid pomoći u borbi protiv ruske artiljerije, prenosi Rojters.

Novinari su pozvani da zabilježe detalje obuke, gdje se moglo vidjeti kako ukrajinski vojnici pune i pucaju iz lakih topova kalibra 105 mm tokom vježbi u Solsberiju, u južnoj Engleskoj, što je dio programa za više od 450 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga uz podršku Novog Zelanda, a prikazani su i MLRS sistemi u upotrebi, navodi britanska agencija.

To je dio šireg međunarodnog paketa podrške Kijevu, nakon ruske invazije 24. februara, kojom Zapad pokušava da pomogne Ukrajini da odbije ruske snage obezbjeđujući sve naprednije sisteme naoružanja i obuku za njihovo korištenje, prenosi Tanjug.

Tokom posjete Kijevu ovog mjeseca, britanski premijer Boris Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: