19 Aprila, 2024

Prijava

Počela istraživanja na Gornjoj Neretvi, sudjeluju znanstvenici iz cijele Europe

Na događaju “Tjedan istraživanja na Neretvi” koji je započeo u utorak na ovoj rijeci sudjeluje više od 50 biologa, ekologa i znanstvenika iz Bosne i Hercegovine, regije i cijele Europe koji žele doprinijeti zaštiti ove rijeke s aspekta znanosti.

Tjedan se održava organizaciji Centra za životnu sredinu, a u partnerstvu s međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje Sačuvajmo plavo srce Europe, priopćili su u srijedu organizatori.

Dodaju kako su se, pored znanstvenika, timu na Neretvi pridružile i novinarske ekipe iz BiH i Europe, kao i brojni partneri.

– Pokrenuli smo proces zaštite gornjeg toka rijeke Neretve s ciljem trajne zaštite ovog vrijednog područja. Ovdje je planirana izgradnja sustava od sedam malih hidroelektrana koji bi u potpunosti izmijenio i uništio ovu rijeku. Naša inicijativa je prihvaćena od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a i u tijeku je izrada studije zaštite ovog područja u okviru koje će se koristiti prikupljeni podaci – kazala je Jelena Ivanić ispred Centra za životnu sredinu.

Još je istaknula kako je od velikoga značaja to što su ovo istraživanje prepoznali mnogi znanstvenici iz BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja i rado se odazvali pozivu za sudjelovanje.

Organizatori navode kako će istraživanje biodiverziteta ovog jedinstvenog riječnog sustava na kojem je planirana izgradnja velikog broja hidroelektrana trajati do 3. srpnja.

“Podaci koji će tim znanstvenika prikupiti tijekom šestodnevnog boravka na ovoj rijeci pokazat će koje će jedinstvene vrste biti ugrožene ovim štetnim projektima i na koji način će oni utjecati na biljni i životinjski svijet, ali i lokalno stanovništvo”, smatraju u Centru.

Rijeka Neretva je duga 230 kilometara, teče kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i ulijeva se u Jadransko more.

“Iako je jedan dio rijeke već pretvoren u akumulacije, dio gornjeg toka Neretve i njenih pritoka još uvijek slobodno teče i čini srce kraške doline koja se smatra prirodnom baštinom od regionalnog značaja”, dodali su.

Tijekom narednih nekoliko dana, znanstvenike će podržati umjetnici iz BiH koji će im se pridružiti na rijeci, a u kamp je stigao i Levente Koppány, jedan od najboljih kuhara Europe koji će pripremiti večeru za sve sudionike, stoji u priopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: