5 Decembra, 2023

Prijava

Konferencija ‘Majkina marama’ u čast srebreničkih heroina i njihove borba za istinu i pravdu

Konferencija “Majkina marama“, koju u Potočarima organizira Udruženje “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa”, bit će upriličena po prvi put u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je za Fenu da na ovaj način žele pokazati jačinu majke i borbu za istinu i pravdu od 1995. godine.

Na konferenciju je pozvan veliki broj žena iz cijelog svijeta, političarki, analitičarki, glumica, pravnica i mnogih drugih koje će imati priliku poslati poruke šta su preživjele.

– ‘Majkina marama’ je simbol žene, neke je nose oko vrata, a neke se pokriju njome. A marama je posebno simbol Bošnjakinja koje su iznijele teret na svojim leđima i u ratu i poslije rata. Mi smo te koje rađamo i stvaramo novi život – kazala je Subašić.

Pored konferencije, Subašić kaže da će 10. jula biti otvorena i izložba “Majkina marama” koja će prvobitno biti izložena u Memorijalnom centru u Potočarima, a iduće godine i pred zgradom Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ti događaji će, naglasila je Subašić, biti krunisani i snimanjem filma o maramama, porukama i konferenciji, kao i izdavanjem knjige.

U Potočarima će ovoj 11. jula biti ukopani posmrtni ostaci 49 identifikovanih žrtava.

Do sada je 580 srebreničkih majki umrlo, a da nisu dočekale da ukopaju barem jednu kost svojih najmilijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: