4 Marta, 2024

Prijava

Windows 98 više neće pokretati svemirsku letelicu u orbiti oko Marsa

Evropska svemirska agencija (ESA) će implementirati bitno ažuriranje za Mars Express svemirsku letjelicu, koja će omogućiti velika poboljšanja u naučnim mogućnostima ove letjelice.

Mars Express misija istraživanja svemira je pokrenuta 2. juna 2003. godine, od kada letjelica istražuje orbitu Crvene planete. Letjelica u orbiti funkcioniše duže od 19 godina, a koristi MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding) instrument za istraživanje površine Marsa.

Instrument je kreiran i zasnovan na Windows 98 platformi, a prema navodima ESA predstojeća softverska nadogradnja će drastično poboljšati performanse antene i prijema signala, obradu podataka i konzistentnost podataka koji se šalju na Zemlju.

“Suočili smo se sa velikim brojem izazova kako bismo poboljšali performanse MARSIS-a. I to ne samo zbog toga što je softver MARSIS-a originalno dizajniran prije više od 20 godina, a koristi Microsoft Windows 98 okruženje”, objašnjava Karlo Nena – softverski inženjer koji pomaže kod ove nadogradnje.

ESA nije objavila koju verziju Windowsa će dobiti Mars Express letjelica, ali se pretpostavlja da to neće biti Windows 11. Posebno, ako se u obzir uzme starost hardvera koji koristi svemirska letjelica.

Prema navodima, softversko ažuriranje će omogućiti da Mars Express “vidi” ispod površine Marsa i njegovog mjeseca Phobos u više detalja nego ikada do sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: