29 Marta, 2024

Prijava

Iznimno vrijedni mozaici vraćeni u Izrael nakon što su bili u najpoznatijim svjetskim muzejima

Izuzetni rimski mozaici stari 1.700 godina vraćeni su nazad u Izrael gdje su otkriveni.

Mozaici su danas prvi put posle više od jedne decenije izloženi u toj zemlji, pošto su bili izlagani u najpoznatijim svjetskim muzejima.

Mozaici su otkriveni u gradu Lodu u centralnom Izraelu, a iskopavanje tih dobro očuvanih umetničkih dijela okončano je 2009. godine.
Veličine su 17 sa 9 metara, a arheolozi vjeruju da su mozaici životinja, od riba i ptica do afričkog slona, nosoroga i žirafe krasili jednu bogatu vilu iz trećeg ili četvrtog vijeka, pošto je Lod ponovo izgrađen kao rimski grad Diospolis.
Više od jedne decenije, dok su izraelske vlasti prikupljale novac za muzej, mozaici su bili izlagani, između ostalog, u Metropolitenu, Luvru i Ermitažu. Sada su u Arheološkom centru Lod Šelbi Vajt i Leon Levi.
Za stanovnike Loda, u kome žive i Arapi i Jevreji, muzej je besplatan, nudi obilaske sa vodičem i interaktivne izložbe na arapskom, engleskom i hebrejskom jeziku.
“Poput mozaika koji spaja mnogo delova u jednu divnu sliku, pokušavamo da dovedemo sve lokalne ljude, Jevreje i Arape”, rekao je direktor projekta muzeja Ranan Kislev za Asošiejted pres.
Muzej se nada da će biti ključna atrakcija za grupe turista imajući u vidu da se Lod nalazi između Jerusalima i Tel Aviva, blizu glavnog međunarodnog aerodroma. Dizajniran je da izgleda kao drevna rimska vila poput one ukrašene mozaicima.
Jair Revivo, gradonačelnik Loda, u kome su se sukobili Jevreji i Arapi prošle godine tokom rata izmeu Izraela i Hamasa u pojasu Gaze, rekao je da se danas ostvario san tog grada “koji je i sam mozaik kultura” da bude na turističkoj mapi sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: