20 Aprila, 2024

Prijava

Evropa vraća mjere? Primjetan rast broja novozaraženih, bez težih slika, ali…

Brojke novozaraženih koronavirusom u porastu su širom Evrope. Mnoge zemlje već najavljuju povratak korona mjera.

“Većina zemalja Evropske unije otkrila je nizak udio SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, ali mnoge su zabilježile su porast posljednjih sedmica. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2”, upozoravaju iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Povećanje udjela infekcija BA.4 i BA.5 uočeno je u mnogim zemljama – uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Holandiju, Španiju i Švedsku.

Ističu da će te varijante postati dominantne u cijeloj EU, što će vjerovatno rezultirati povećanjem broja slučajeva koronavirusa u narednim sedmicama.

Nažalost, povećanje slučajeva odrazilo se i u Hrvatskoj. Više od hiljadu novozaraženih zbilježeno je u ovoj zemlji u subotu.

Krunoslav Capak, direktor HZJZ-a, kaže da u Hrvatskoj, za sada nema teških slučajeva oboljenja. “Broj novooboljelih raste, ali nema puno hospitaliziranih i teških slučajeva. Slično je i u drugim zemljama zbog dolaska varijanti BA.4 i BA.5. Prati se situacija i zasad mislimo da nisu potrebne dodatne mjere”, rekao je Capak za Dnevnik.hr i napomenuo da je uvijek potreban oprez uz klasične mjere zaštite.

Njemačka pak razmišlja o vraćanju nekih od mjera u slučaja pogoršanja u jesen. Prema prijedlozima, maske bi ponovno trebalo da budu obavezne u zatvorenom prostoru, a moguće je i ograničavanje broja osoba na okupljanjima i ograničavanje kontakata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: