28 Marta, 2024

Prijava

Bećirović se okomio na Dodika: Institucije moraju onemogućiti one koji ugrožavaju mir!

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović ocijenio je pozitivnom odluku Ustavnog suda BiH kojom su ukinute odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a, kao i neustavni zaključci koji se odnose na pokušaj preuzimanja nadležnosti države od strane bosanskohercegovačkog entiteta RS.

– Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom su ukinuti antidejtonski separatistički akti koje je usvojila Narodna skupština bh. entiteta RS 10. decembra 2021. godine, potpuno je očekivana i nužna kako bi se politički sistem BiH počeo vraćati u okvire ustavnosti i zakonitosti – naveo je Bećirović.

Po njegovim riječima, Milorad Dodik, „kolovođa antidejtonskog pothvata rušenja ustavnog poretka BiH“, nakon još jednog pravnog poraza, izjavio je u svom autokratskom maniru da je za njega odluka Ustavnog suda „izvan Ustava“ – saopćeno je iz SDP-a BiH.

– Dan ranije je suprotno elementarnim određenjima Dejtonskog mirovnog sporazuma skandalozno izjavio i da ‘Republika Srpska živi kao država’ i da je formirana kao takva. Imajući u vidu ove potpuno neutemeljene Dodikove izjave, javno poručujem da je vrijeme da Dodik nauči da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da o njima nema rasprave – istaknuo je Bećirović.

Dodao je da „U Dodikovoj mašti može da živi svašta, ali u stvarnosti postoji i živi samo internacionalno priznata nezavisna, suverena i nedjeljiva država Bosna i Hercegovina“.

Bećirović ističe da je nje bilo i prije Dodika i biće je sigurno i poslije njega. Sve drugo unutar države BiH podložno je promjenama u skladu s procedurama predviđenim Ustavom BiH.

– Dodik i njemu slični ekstremi moraju znati da je postojanje entiteta uslovljeno poštivanjem ustavnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH. Dake, država u kojoj on živi i trenutno obnaša najvišu državnu funkciju zove se Bosna i Hercegovina – podsjetio je Bećirović.

Po njegovim riječima, kršenje Ustava naše države od strane vladajuće strukture entiteta RS pod Dodikovom komandom je sada potvrđeno od dva apsolutna pravna autoriteta: visokog predstavnika i Ustavnog suda.

– Krajnje je vrijeme da nadležne državne institucije onemoguće antidejtonsko i antiustavno djelovanje pojedinaca i organizovanih grupa koje destruktivnim metodama pokušavaju da ugroze mir i ustavni poredak države BiH – rekao je kandidat za člana Predsjedništva BiH  Denis Bećirović, navodi se u saopćenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: