19 Aprila, 2024

Prijava

Austrija: Boli nas mogući prekid gasa ali moramo pripremiti alternativu

Uslijed nesigurnosti oko snabdijevanja gasom iz Rusije, brojne austrijske kompanije počele su pripreme za zamjenu gasa drugim energentima.

Austrijski agrarni koncern “Agrana” započeo je pripremu svojih gorionika, kako bi pored gasa mogli koristiti i lož ulje.

“To nas boli, ali je potrebno kako bi osigurali snabdijevanje i pripremili se za mogući prekid isporuke ruskog gasa”, objasnio je direktor kompanije Markus Milajzen za dnevnik “Klajne cajtung”.

On je ukazao da je trenutno potreba za gasom za proizvodnju šećera i skroba posebno velika i da će to uticati i na jesen, kada je berba šećerne repe i krompira.

Kada je riječ o fabrici tog koncerna u Rusiji, koja proizvodi voćne sirupe, Milajzen kaže da kompanija i pored rata u Ukrajini ne namjerava da je zatvori.

“Svakodnevno se borimo sa pitanjem kako treba da se ponašamo ispravno. Ali, iako Agrana osuđuje najoštrije napad na Ukrajinu i podržava sankcije, ona ima obaveze prema običnim ljudima, stanovništvu Rusije. Mi smo dio lanca snabdijevanja namirnicama, proizvodimo osnovne namirnice. Zbog toga smo uvjereni da je ispravno da ostanemo i osiguramo snabdijevanje namirnicama”, objasnio je on.

U Rusiji ta kompanija zapošljava oko 600 ljudi.

Milajzen, govoreći o šećeru, rekao je da očekuje rast cijene tog proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: