22 Marta, 2023

Prijava

U Hrvatskoj se pojavile nove zaraznije podvarijante omikrona

Podvarijante BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15 posto uzoraka poslanih iz Hrvatske na sekvenciranje u evropsku laboratoriju

U Hrvatskoj su se pojavile nove zaraznije podvarijante omikrona i uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u poslednjoj sedmici, saopštio je Hrvatski zavod za javno zdravlje.

U situaciji kada su ukinute sve epidemiološke mjere, virus se lakše širi, a nove podvarijante Ba.4 i BA.5 uspješnije zaobilaze imunitet stečen vakcinacijom. Hrvatska danas ima 612 novooboljelih od korona virusa i četiri preminule osobe.

Podvarijante BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15 posto uzoraka poslanih iz Hrvatske na sekvenciranje u evropsku laboratoriju, prenosi Tanjug.

Iz HZJZ-a poručuju da su, uprkos većoj virulentnosti novih varijanti, vakcinisanje osobe i dalje solidno zaštićene od težih oblika bolesti i hospitalizacije.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić ističe da se „situacija pomno prati”, ali ne isključuje mogućnost da će se aktualni porast broja slučajeva nazvati novim talasom epidemije.

„Širenjem podvarijanti BA.4 i BA.5 postoji mogućnost da budu inficirani i oni koji su cepljeni ili preboljeli, no većinom se radi o blagim kliničkim oblicima koji prođu za dan-dva. Važno je da kronični bolesnici i dalje prakticiraju epdemiološke mjere i zaštitu te ih i dalje pozivamo da se vakcinišu”, rekla je Markotić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti