28 Marta, 2024

Prijava

Princ voli keš: Šejk dao milione za britansko državljanstvo i titulu viteza

Nasljednik britanskog trona, princ Čarls, primio je od katarskog šeika torbu sa milion eura, piše ST.

Princ od Velsa je, prema pisanju STa, od kontroverznog katarskog političara primio torbu u kojoj se nalazilo milion dolara u kešu.

On je, prema pisanju ovog lista, između 2011. i 2015. lično primio ukupno tri miliona evra od šeika Hamada bin Jasima bin Džaber el Tanija, bivšeg katarskog premijera.

Jednom prilikom šeik Hamad je predao princu Čarlsu milion evra koji su se navodno nalazili u torbi “Fortnum i Mejson” – riječ je o luksuznoj prodavnici koja ima kraljevsko odobrenje za prodaju prinčevskih namirnica i čaja.

Drugom prilikom princ Čarls je primio veliku putnu torbu u kojoj se nalazilo milion evra. To se dogodilo prilikom privatnog sastanka 2015. u Klerens hausu, rezidenciji princa Čarlsa.

U saopštenju Klerens hausa navodi se da su donacije primljene od šeika odmah prosleđene u dobrotvorne fondove i da su sve procedure poštovane.

Donacije koje je princ Čarls primio našle su se u žiži javnosti posljednjih mjeseci nakon optužbi da je jednom saudijskom donatoru obećano britansko državljanstvo. U Klerens hausu su rekli da princ Čarls nije bio upoznat sa tim.

Majkl Foset, izvršni direktor fondacije, podnio je ostavku u novembru, pošto je optužen da je milijarderu Mahfuzu Mareju Mubaraku bin Mahfuzu ponudio titulu viteza u zamjenu za dobrotvorne donacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: