20 Aprila, 2024

Prijava

Državni službenici protestuju: Dok parlamentarci i ministri naplate 9,000 KM radnici ne dobiju ni 500 KM

Zaposleni u državnim institucijama ponovo su se okupili ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), poručujući da se na njihovom materijalnom položaju ne radi već 12 godina. Posebno ih zabrinjava to što ih javnost poistovjećuje s ministrima i parlamentarcima, dok se, kako kažu, bore za golu egzistenciju.

Radnici državnih institucija Bosne i Hercegovine danas su ponovo mirnim protestom u Sarajevu, tražeći potpisivanje kolektivnog ugovora, više plate i usvajanje budžeta.

Kako je poručeno, vlast već godinama nad njima provodi teror.

Predsjednik Samostalnog sindikata službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine Salih Karčić je napomenuo da šesti put organiziraju proteste.

– Jedina smo država u Evropi u kojoj vlada nema potpisan kolektivni ugovor s državnim službenicama. Mora se ubrzati potpisivanje kolektivnog ugovora, jer time postajemo partneri i dobijamo pravnu zaštitu. Ovako mi ne postojimo, mi smo udruženje građana koje niko ništa ne pita – podsjetio je.

Kazao je da traže i usvajanje budžeta.

– Tražimo usvajanje budžeta. Tražimo da se osnovica i koeficijenti usklade s troškovima života. Potrošačka korpa za četveročalnu porodicu je 2.400 KM, a dvije trećine zaposlenih u državnim institucijama ne može preživjeti s ovim primanjima. Osnovna plata radnicima je 475 KM – istakao je Karčić.

Istakao je da se zadnjih 13 godina nad radnicima državnih insitutcija provodi klasični teror.

– Mi 13 godina nemamo povećanje osnovice plaće – dodao je.

Prema njegovim riječima, sindikalisti su se pismeno obraćali i ambasadama stranih država, ali da nikad niko nije odgovorio.

Podsjetio je da su oni samo radnici te da nemaju status poput parlamentaraca i ministara, za koje je naveo da su plaćeni i do 9.000 KM.

Karčić je istakao da njihov status mogu promijeniti vladajuća SDA, SNSD i HDZ.

Govoreći o tome šta će značiti povećanje osnovice, istakao je da će zaposleni dobiti višu osnovicu od 60 KM, ali da će ministri dobiti 500 KM više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: