20 Aprila, 2024

Prijava

U EU ništa novo, baš kao i u BiH svi rade po svom!

Jasno je da Birsel i dalje želi da provede svoja pravila po kojima svi moraju da se ponašaju onako kako EU kaže, mada u praksi zemlje koje su odavno u EU više ne slijede Brisel te odavno igraju po svom

Piše : Tarik Kapetanović

Duboko me uzdrmala izjava Johanna Sattlera šefa Delegacije EU u BiH koji je prlično drčno branio kandidaturu Ukrajine u EU da bi cijelu priču opravdao pitanjem „Šta to BiH može da ponudi EU?“

Bogata je naša istorija i ne treba ponavljati šta je to sve BiH dala EU i koliko je toga bez naplate otišlo u EU. Naši najbolji resursi, rude, šume, voda, hrana i na kraju ljudi su odavno u EU i tamo grade svoje porodice dok mnoge kompanije iz EU i dalje traže jeftinu snagu po BiH, odvode najbolje a za uzvrat ne nude ništa zemlji i narodima koje za sitan novac muzu već stotinama godina.

Naša nesreća ipak ne počinje od EU, EU samo mudro radi da se mi sjetimo naše nesreće u svakom momentu i u svakoj situaciji podsjećajući nas da smo konstitutivni u zemlji gdje nam zastavu i himnu pa i tablice na autima kroje neki visoki predstavnici koje opet ni manje ni vise nego finansira upravo ta EU.

Također EU zdušno podržava naše stranačke lidere koji nam svako malo poručuju kako moramo ostati na putu EU te da je ova decenija ključna za nas. Međutm, EU se malo preračunala kod takvog PRa koji je urodio plodom jer kad malo bolje zagrebete ispod površine jasno je da se mi u BiH ne slažemo oko mnogo toga ali se slažemo oko EU.

Fascinantno je da se baš oko EU slažu i Bošnjaci i Srbi a Boga mi i Hrvati koji su odavno u EU.

S druge strane kad god kolektivno pomislimo da smo blizu EU, oni nam kažu stanite. Morate da čekate još ovu deceniju. Ipak, neki su i hajrovali, pravili smo ustupke za EU a ona je nama davala neke sitne pare od predpristupnih fondova.

Međutim, narod se probudio i shvato da je bajka odavno ispričana i da od puta ka EU i boljem životu nema ništa.

Dok cijene divljaju a EU gubi na svom statusu i brandu zbog odnosa s Rusijom a onda i zbog slijepe pokornosti prema Americi te sve težeg života građana EU, politikanti iz EU ne vide realnost a realnost je mračna, toliko mračna da se ne vide ideje poput EU u tri brzine, Pakta o jugoistočnoj Europi niti se vidi širenje EU na Balkan.

EU je toliko mračna da se ne čuje ni ideja kako bi bilo najbolje formirati novu EU bez neposlušne Mađarske i Poljske u sred ljeta niko ne reaguje ni na obmane koje su lijepo upakovane u celofan skupog LNG gasa i new green deala koji će dovesti do toga da EU neće trebati jeftini plin iz Rusije ni za privredu ni za domaćinstva.

U tom o takvom vremenu Kinezi osvajaju Afriku, Arapi šalju sve manje nafte kolonijalistima a Amerikanci pokušavaju da razbiju novi ugovor između zemalja Latinske Amerike i Irana. U takvom vremenu EU zvaničnici kao na ekskurziju dolaze na Balkan prodajući odavno poznatu PRiču.

Politikanti iz Brisela naravno ne dolaze bez zadataka, njihov zadatak je sad da nas natjeraju da se opredijelimo i da se svrstamo na stranu Rusije ili na stranu EU i Amerike. Niko ne govori da nam je status bez opredjeljenja najbolji niti ko govori šta to možemo dobiti ako se opredjielimo za jednu ili drugu stranu!

Bosna i Hercegovina sa svojih dva i kusur miliona ljudi, bez oružja, energenata i para je u startu gubitnik. Građani jedva sastavljaju kraj s krajem i svako buđenje velikih sila im se slomi o leđa koja na krhkim nogama i točkovima koji se okreću za 4,00 KM po litru nemaju snage da pronađu put ka EU.

Političari u BiH čak ni u predizbornom periodu nisu svjesni da Ameriku danas predvodi vrlo umoran predsjednik, te da u EU sjedi kancelar koji ne vlada ni u svojoj stranci te da visoki predstavnik nema podršku velikih sila i još većih zemalja poput Kine i Rusije.

Na žalost čak ni iz vizure BiH, EU slomljena nedostatkom energenata i sve slabijim političkim uticajem ni uz najbolju volju nema kapacitet širenja. EU nije pomogao ni novac koji je štampan bez pokrića a topi se čak i dolar koji je na berzama ispod juana i rublje koja galopira na cijenama energenata.

Jasno je da Birsel i dalje želi da provede svoja pravila po kojima svi moraju da se ponašaju onako kako EU kaže, mada u praksi zemlje koje su odavno u EU više ne slijede Brisel te odavno igraju po svom.

Tu je naša sličnost sa EU, baš kao i u EU i u BiH svako radi po svom ali i dalje svi hoće ka EU. Jasno je da stvari ne funkcionišu ni u EU ni kod nas!

Na žalost Bosnu i Hercegovinu možemo uzeti za primjer, ponovo smo prvi od od pozadi, kada govorimo o listi kandidata za EU i daleko od bilo kakve priče o ispunjavanju poglavlja i zahtjeva koja više ne znače ništa.

Jedno je tačno, EU politikanti nam govore da „sve zavisi od nas“ ali mi zapravo znamo da sve zavisi od njih. Bilo bi lijepo da nam ponekad kažu istinu.

Istina bi uveliko rasteretila BiH a i EU!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: