16 Aprila, 2024

Prijava

U Briselu balkanskim zemljama opet nude samo „perspektivu“

U Briselu pred sutrašnji samit EU unapred najavljuju da će Ukrajini i Moldaviji biti odobren status kandidata za članstvo u EU, da i Gruziju očekuje kandidatura kad ispuni uslove Evropske komisije kao i će se detaljno razgovarati o formatu i nadležnostima predložene evropske političke zajednice.

Kada je Zapadni Balkan u pitanju, najavljuje se ”samo” razmena mišljenja o tome kako ”poboljšati proces proširenja” i unaprijed odbacuju spekulacije o mogućem dogovoru oko vizne liberalizacije za građana sa KiM ili davanje statusa kandidata BiH što je bio zahtjev nekolicine zemalja članica, uz ocjenu da u BiH ”nisu viđene reforme i napredak u poslednje dvije godine”.

Dodaje se da ”postoji optimizam” kada je riječ o poslednjem kompromisnom rešenju koje je francuska predstavila za rješavanje spora između Bugarske i Sjeverne Makedonije, a Srbiji se ponavlja poziv za napredak ka normalizaciji odnosa sa Prištinom.

”Namjera predsjednika Evropskog savjeta, Šarla Mišela je da se vidi kako integrisati Zapadni Balkan više još tokom procesa pristupanja”, poručio je visoki EU zvaničnik u susret sutrašnjeg sastanka.

Na pitanje za konkretizaciju ideje o ”većoj integraciji” regiona sa EU, još tokom procesa pristupanja, EU zvaničnik, koji je želio da ostane neimenovan, ocjenjuje da nova metodologija pristupanja ”nije donijela očekivane rezultate brže integracije”, a da se na sastanku sa lideri ima sa Zapadnog Balkana u četvrtak očekuje da se čuju ”njihove ideje o tome šta im je potrebno” u tom cilju.

Zato je, navode u Evropskom savjetu, i bio očekivan pozitivan odgovor lidera Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije o prisustvu sutrašnjem sastanku sa liderima EU 27.

”Njihov dolazak u Brisel na razgovore je prirodni izbor. Bili smo u kontaktu oko ove odluke, ali nije bilo potrebe nikoga da ubjeđujemo puno”, kaže EU zvaničnik, prenosi Tanjug.

U Briselu kažu i da su svjesni ”frustracija” koje postoje na Zapadnom Balkanu u svjetlu sve dužeg i komplikovanijeg procesa evrointegracija.

Kažu i da su svjesni da bilateralni problemi često znaju da budu važniji u procesu pristupanja nego sprovođenje reformi.

Kažu i da se u okviru brže integracije može razmatrati učešće zemalja Zapadnog Balkana na neformalnim sastancima EU radi bolje koordinacije po pitanjima od zajedničkog ”interesa i izazova” kojih je mnogo.

A na riječima uglavnom i ostaje.

Nacrt zaključaka koje bi EU lideri trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu svojim opštim spominjanjem podrške ”perspektivi EU članstva” Zapadnog Balkana i nekonkretizovanim pozivima za ”napredak u postepenoj integraciji” regiona u EU i ponovljenim pozivima na reforme, samo govori u prilog tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: