20 Aprila, 2024

Prijava

Nizozemski kralj Willem-Alexander posjetio izložbu Muzeja ratnog djetinjstva

Izložbu Muzeja ratnog djetinjstva u Vijeću Evrope u Strasbourgu ove sedmice posjetili su mnogi zvaničnici, uključujući grčku predsjednicu Katerinu Sakellaropoulou, ministra vanjskih poslova Finske Pekka Haavistu, a danas je to učinio i holandski kralj Willem-Alexander sa svojom delegacijom, u kojoj je bio i ministar pravde i sigurnosti Holandije Franc Weerwind.

Nizozemski kralj je na izložbu došao u pratnji predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tinija Koxa, a u izložbi su ga dočekali osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović, te projektna menadžerica MRD u Ukrajini Svitlana Osipchuk.

Kralj Willem-Alexander i Halilović razgovarali su o uredu Muzeja ratnog djetinjstva u Haagu. Halilović je upoznao delegaciju s planovima MRD za izložbu u haškoj gradskoj vijećnici kasnije ove godine, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

Kralj Willem-Alexander posebno se interesovao za dokumentaciju genocida u Srebrenici, a direktor Halilović upoznao ga je o značajnom arhivu video-svjedočenja koji je MRD proizveo intervjuišući više od 100 ljudi koji su bili djeca tokom genocida u Srebrenici.

Osipchuk je upoznala kralja i delegaciju o trenutnim aktivnostima MRD u Ukrajini. Iako je ukrajinska kolekcija izmještena u Lviv, Osipchuk je objasnila da ured MRD nastavlja s drugim aktivnostima, poput radionica za roditelje, nastavnike i novinare o tome kako razgovarati s djecom o ratu.

Izložba MRD u Vijeću Evrope ostaje otvorena do petka, 24. juna. Nakon izložbe u Vijeću Evrope, Muzej ratnog djetinjstva nastavlja svoje izložbene aktivnosti putujućom izložbom u Bihaću koja će biti otvorena 30. juna, nakon čega će do kraja godine gostovati u Bratislavi, Pragu, Den Haagu i Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: