23 Aprila, 2024

Prijava

Dan ćemo pregurati ali šta je s decenijama: Moramo održavati ‘plamen’ evropske perspektive, ali danas nije dobar dan

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell izjavio je danas u Briselu uoči Samita EU-zapadni Balkan da je neophodno održavati “plamen” evropske perspektive, ali da danas nije dobar dan.

– Nismo na nivou na kojem bi trebali biti sa zapadnim Balkanom. Danas bismo trebali pokrenuti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, ali ne mogu sakriti svoje razočarenje jer se stvari ne odvijaju u dobrom smjeru – rekao je Borrell.

Istakao je da se još jednom pokazalo da je jednoglasno donošenje odluka u EU veliki problem i da se ne može  dozvoljavati da jedna zemlja mjesecima blokira donošenje odluka, misleći pritom na Bugarsku.

– Neophodno raditi na jačoj i bržoj integraciji naroda zapadnog Balkana u naš rad i pozivati ih da učestvuju u našim raspravama – poručio je Borrell.

Samit, na kojem će učestvovati lideri država članica Evropske unije i država zapadnog Balkana, održava se uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona.

Samitu u Briselu prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: