Mart 20, 2023

Prijava

Дан ћемо прегурати али шта је с деценијама: Морамо одржавати ‘пламен’ европске перспективе, али данас није добар дан

Високи представник ЕУ за вањске послове и сигурносну политику и потпредсједник Европске комисије Јосеп Боррелл изјавио је данас у Бриселу уочи Самита ЕУ-западни Балкан да је неопходно одржавати “пламен” европске перспективе, али да данас није добар дан.

– Нисмо на нивоу на којем би требали бити са западним Балканом. Данас бисмо требали покренути преговоре с Албанијом и Сјеверном Македонијом, али не могу сакрити своје разочарење јер се ствари не одвијају у добром смјеру – рекао је Боррелл.

Истакао је да се још једном показало да је једногласно доношење одлука у ЕУ велики проблем и да се не може  дозвољавати да једна земља мјесецима блокира доношење одлука, мислећи притом на Бугарску.

– Неопходно радити на јачој и бржој интеграцији народа западног Балкана у наш рад и позивати их да учествују у нашим расправама – поручио је Боррелл.

Самит, на којем ће учествовати лидери држава чланица Европске уније и држава западног Балкана, одржава се уочи сједнице Европског вијећа, на којој ће лидери чланица ЕУ донијети одлуке које ће имати кључни значај за наставак европског пута Босне и Херцеговине и региона.

Самиту у Бриселу присуствује и предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Шефик Џаферовић.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Popularno

Na pravom putu

Slične vijesti