20 Aprila, 2024

Prijava

Zatraženo otvaranje zelenih koridora između BiH i Hrvatske

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac uputio je inicijativu prema nadležnim organima Republike Hrvatske za otvaranje ‘zelenih koridora’ za neometan protok roba i produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima za međunarodni cestovni saobraćaj putnika i roba koje podliježu inspekcijskim kontrolama.

On je podsjetio da je o tim pitanjima razgovarano i na sastanku delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, koji je održan u decembru prošle godine.

– Otvaranje ‘zelenih koridora’, te produženje radnog vremena fitosanitarne inspekcije u ljetnom periodu, kada je izvoz najintenzivniji, kao i eventualno uvođenje rada subotom, značilo bi smanjenje gužvi na graničnim prijelazima i olakšavanje transporta domaćim privrednicima – istakao je Košarac u dopisu upućenom Državnom inspektoratu Hrvatske, te ambasadama BiH u Hrvatskoj i Hrvatske u BiH.

Prema riječima ministra Košarca, procjenjuje se da će u narednom periodu biti izvezene značajne količine voća i povrća iz BiH, prvenstveno svježe šljive i to 8.000 tona, svježeg krastavca kornišona 5.000 tona, te određena količina paprike.

– Naša namjera je da domaćim izvozno orijentiranim poljoprivrednicima olakšamo posao, skratimo vrijeme čekanja na graničnim prijelazima, a time i dodatne troškove, kojima su izloženi ukoliko ne ispoštuju ugovorene rokove za isporuku roba. Zbog toga intenzivno tražimo način da spriječimo zastoje na granicama, kako bismo izbjegli scenario da se zbog dužine vremena čekanja pogoršava kvalitet voća i povrća namijenjenih za izvoz – poručio je Košarac.

S tim u vezi, zatražio je održavanje sastanka s nadležnim tijelima u Hrvatskoj u najkraćem roku, kako bi se pravovremeno otklonile poteškoće prilikom izvoza proizvoda iz BiH, koji podliježu inspekcijskim kontrolama, na tržište EU, saopćeno je iz MVTEO BiH.

– Prošle godine smo, zahvaljujući zajedničkim aktivnostima i kontinuiranoj komunikaciji s hrvatskom stranom, uspješno prevazišli ovaj problem na korist domaćih privrednika koji su izvozno orijentisani. Jedan od najboljih načina da zaštitimo domaću proizvodnju, uz poštivanje međunarodnih ugovora, jeste da našim privrednicima omogućimo nesmetan plasman robe na tržište država EU. Tako će svježa roba do krajnjeg kupca stići u što kraćem vremenskom roku, bez slabljenja kvaliteta – zaključio je ministar Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: