19 Aprila, 2024

Prijava

Qatar Economic Forum ugostio Elon Muska, Michaela Bloomberga, Sheikha Tamima bin Hamada Al Thanija i Biseru Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Bisera Turković učestvuje danas na drugom Qatar Economic Forumu u Dohi, gdje su se okupili vodeći svjetski, politički, ekonomski i finansijski lideri.

Na poziv katarskog emira Sheikha Tamima bin Hamada Al Thanija, razgovaralo se o najvećim globalnim ekonomskim izazovima, uključujući utjecaj kriza na energetski sektor te  oblast  isporuke roba, posebno hrane i rastućem finansijskom pritisku.

Među govornicima na skupu  bio je i Elon Musk, jedan od vodećih svjetskih poduzetnika i investitora, a osim političkih lidera i čelnika najvećih svjetskih investicionih fondova, razvojnih banaka, međunarodnih finansijskih institucija, na skupu su bili i čelni  ljudi najvećih svjetskih kompanija, poput Boinga, Volkswagena, Exxon Mobilea, Accora te mnogih drugih.

Qatar Economic Forum se smatra jednim od najvažnijih skupova ovog tipa ne samo u regiji nego i mnogo šire.

Ministrica Turković je na marginama skupa održala niz sastanaka na kojima se razgovaralo o mogućnostima snažnijeg ekonomskog povezivanja BiH te privlačenju stranih investitora, posebno investicionih fondova. Istaknute su komparativne prednosti BiH, energetska stabilnost te rastuća oblast turizma.

Skupu je prisustvovao i Michael Bloomberg, američki poduzetnik i filantrop te bivši gradonačelnik New Yorka, a njegova medijska korporacija Bloomberg je suorganizator konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: