29 Marta, 2024

Prijava

Predstavnici BiH privrede učestvovali na Prvoj međunarodnoj halal trgovačkoj konferenciji u Iranu

Predstavnici AS Holdinga učestvovali su u Teheranu na Prvoj međnarodnoj halal trgovačkoj konferenciji IR Iran-jugoistočna Evropa, koju je organizirao Centar za certificiranje halal kvalitete Hrvatske zajedno s Iranskom gospodarskom komorom.

Na konferenciji su učestvovali proizvođači i pružatelji usluga iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Islamske Republike Iran. Istaknuto je kako IR Iran predstavlja jedno od najznačajnih halal tržišta, a da je u zemljama jugoistočne Evrope više od 250 proizvođača i pružatelja usluga nositelja halal certifikata.

Direktorica Direkcije za osiguranje kvaliteta i standardizaciju AS Holdinga Amela Semić izjavila je da je ta konferencija  prvi korak u jačanju saradnje u halal proizvodnji, distribuciji, halal turizmu i investicijama, dok će nastavak razgovora uslijediti  na Halal Business Forumu i naučnoj konferenciji  koji će biti održanai u Zagrebu 4. i 5.  oktobra ove godine.

Po njenim riječima, AS Holding kao jedna od najvećih prehrambenih grupacija u BiH u svom sastavu ima sedam halal certificiranih kompanija i 1.474 halal proizvoda, što čini 16,3 posto  od ukupno halal certificiranih proizvoda u BiH.

– To je značajan podatak ako se uzme u obzir da je halal industrija jedna od najbrže rastućih svjetskih industrija posljednjih godina. Imperativ je ići ukorak sa dinamičnim evropskim i svjetskim tržištem koje bilježi trendove rasta i velike potencijale halal tržišta za razvoj, pored prehrambene industrije, i u turizmu i ugostiteljstvu. Iskoristili smo priliku i da naglasimo sve ono što radi bosanskohercegovačka halal Agencija i predstavili smo kompletnu halal industriju naše zemlje – istakla je Semić.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedila su dva panela na kojima su prezentacije o saradnji u oblasti halal industrije, distribucije i turizma iz zemalja jugoistočne Evrope održali Goran Korač (Hotel Hilton Podgorica), Vedran Kelek (Podravka d.d. ,Mario Modifaj (Ireks Aroma d.o.o)  i  Amela Semić (AS Holding BiH).

U nastavku konferencije održani su B2B sastanci sa zainteresiranim gospodarstvenicima iz Irana na kojima je zaključeno kako postoji puno prostora za saradnju između zemalja jugoistočne Evrope, a predstavnici AS Holdinga su obavili mnogobrojne poslovne razgovore koji će pomoći bh. grupaciji u nastavku uspješne saradnje na poljima halal standardizacije, trgovanja te saradnje u području internacionalnih naučnih projekata.

U sklopu službene posjete, delegacija predvođena Centrom za certificiranje halal kvalitete, posjetila je i prehrambeni sajam hrane Agrofood, saopćeno je iz AS Holdinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: