26 Septembra, 2022

Prijava

Pandemija nije prošla: Uskoro novi talas korone?

“Nemojte da mislite da se pandemija kovida povlači. Možda će se razvijati i postati ozbiljnija”, upozorili su ove nedelje stručnjaci.

BA.4 i BA.5 najnovije su podvarijante vrlo zarazne varijante omikron, a čini se da imaju neke karakteristike koje bi mogle da predstavljaju novi talas kovida.

BA.4 i BA.5 krajem maja označene su kao “varijante koje izazivaju zabrinutost”. Prvi put su otkrivene u Južnoj Africi u januaru. Danas se sve više pojavljuju u SAD. Američki centar za prevenciju bolesti je u utorak saopštio da BA.4 i BA.5 sada čine 21 posto slučajeva kovida širom zemlje.

“Čini se da su ove dvije podvarijante bolje u izbjegavanju zaštite od vakcine i imuniteta od prethodnih infekcija”, kažu stručnjaci.

“Vrlo sam zabrinut”, rekao je za Rojters dr Gregori Poland, šef istraživačkog tima za vakcine klinike Mejo.

Stručnjaci kažu da sposobnost BA.4 i BA.5 da izbjegnu slojeve zaštite čini reinfekcije vjerovatnijim, što može da donese drugi talas virusa, piše N1.

Mogu li BA.4 i BA.5 da prouzrokuju teže oblike bolesti?

Sveukupno, varijanta omikron proizvela je blaži oblik bolesti od prethodnih varijanata poput alfe i delte. To je zato što omikron prvenstveno utiče na gornje disajne puteve, izazivajući simptome slične prehladi ili alergiji, umjesto da se smesti u pluća, što je rane varijante učinilo tako smrtonosnim.

No, Gardijan je ove nedelje izvjestio o istraživanju sa Univerziteta u Tokiju koje sugeriše da su podvarijante BA.4, BA.5 i BA.2.12.1 možda evoluirale da bi ponovo ciljale plućne ćelije umjesto tkiva gornjih disajnih puteva, čineći ih sličnim alfi ili delti.

“Naša istraživanja sugerišu da je rizik od ovih varijanata, posebno od BA.4 i BA.5, za globalno zdravlje potencijalno veći od rizika izvornog BA.2”, rekao je glavni autor studije Ke Sato.

Zdravstveni stručnjaci kažu da BA.4 i BA.5 ne izazivaju težu bolest od drugih oblika omikrona, a vakcine i buster doze i dalje pružaju snažnu zaštitu od ozbiljnih oblika bolesti. No, nevakcinisane osobe su ranjive, a kontinuirana sposobnost virusa da mutira znači da pandemija nije gotova, piše portal Eat this.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti