28 Marta, 2024

Prijava

Kolonijalisti nakon decenija torture priznali svoju grešku u Australiji: Zastava Aboridžina konačno iznad Sidneja

Nakon decenija odbijanja, vlada Novog Južnog Velsa, najmnogoljudnije australijske države, odlučila je da dodjeli sredstva za trajno postavljanje zastave Aboridžina na vrhu mosta u Sidneju u cilju pomirenja i jedinstva između starosedelačkog naroda i drugih Australijanaca.

Zastava Aboridžina, upečatljiva po crnoj, crvenoj i žutoj boji, trajno će se vijoriti uz australijsku zastavu i zastavu savezne države Novi Južni Vels na vrhu sidnejskog lučkog mosta, navodi Rojters. Trajno postavljanje zastave na znamenitom mostu u Sidneju dio je „procesa zacjeljivanja” i napora za pomirenje s australijskom domorodačkom zajednicom, izjavio je 19. juna premijer Novog Južnog Velsa Dominik Perotet.

Vlada najmnogoljudnije australijske države saopštila je da će potrošiti 25 miliona australijskih dolara (16,6 miliona evra) za postavljanje trećeg jarbola na mostu do kraja godine kako bi se vijorila zastava koja, dodaje Rojters, predstavlja narod Aboridžina i njihovu duhovnu povezanost sa zemljom.

Iako je zastava Aboridžina priznata kao zvanična zastava Australije od 1995, australijska vlada je ove godine stekla autorsko pravo na nju posle komercijalnog spora koji je sprečavao sportska udruženja i aboridžinske zajednice da je koriste. Prvi put je podignuta 1971. na skupu za prava na zemljište u australijskoj saveznoj državi Viktorija.

Aboridžinska zastava povremeno je postavljana iznad mosta u Sidneju, ali nikada nije imala trajnu dozvolu. Bivša čelnica Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan, koja se povukla u oktobru prošle godine, odupirala pozivima da se zastava trajno vijori s mosta.

Zastava Aboridžina je prošlosti često bila uzrok pojela među Australijancima. Na Igrama Komonvelta 1994. godine u Kanadi, tada 20-godišnja Keti Friman u svom pobedničkom krugu pošto je osvojila zlatnu medalju, nosila i australijsku i aboridžinsku zastavu, nakon čega ju je glavni zvaničnik australijskih igara upozorio da će biti vraćena kući ako to ponovi.

Međutim, upozorenje je zaboravljeno kada je Friman osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Sidneju šest godina kasnije, kada su je desetine hiljada navijača bodrile dok je aboridžinsku zastavu nosila oko vrata.

Zastava Aboridžina na vrhu mosta u Sidneju ranije je postavljana na samo 19 dana godišnje, ali je vlada početkom ove godine donijela odluku da to promjeni  nakon peticije koju je predvodila domorodačka umjetnica Čeri Toka koja je prikupila 177.000 potpisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: