18 Aprila, 2024

Prijava

Abasadorica BiH u Španiji predstavila našu zemlju na Tenerifima: Sefardi, sukobi i UN spajaju naše dvije zemlje

Ambasada BiH u Madridu u saradnji s Centro Sefarad Izrael i Kraljevskim gospodarskim društvom prijatelja zemlje Tenerife (RSEAPT), u gradu La Laguna, drugom najnaseljenijem gradu na Tenerifima organizirala je Dane posvećene Bosni i Hercegovini.

U okviru programa održano je nekoliko predavanja o Bosni i Hercegovini, a otvorene su i dvije izložbe vezane za BiH.

Ambasadorica BiH u Kraljevini Španiji Danka Savić kazala je za Fenu da je prvi put Bosna i Hercegovina na ovako kvalitetan i sadržajan način predstavljena na Kanarskim otocima.

U prostorijama Kraljevskog gospodarskog društva prijatelja zemlje Tenerife (RSEAPT), postavljene su dvije izložbe o BiH. Predstavljena je izložba o životu i djelu sefarsko-bosanske spisateljice Laure Papo, autorice Tamare Sarajlić Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Pored fotografija vezanih za Lauru Papo i vrijeme u kojem je živjela, na izložbi su predstavljeni i njeni rukopisi u izdanju Historijskog arhiva Sarajevo, te monografija “Iz albuma bosanskih Sefarda” autorice Sonje Elazar. Povodom ove izložbe, održano je i predavanje o Sefardima Esther B.Cohen, ravnateljice za kulturu iz Centro Sefarad Izrael iz Madrida na kojem je istakla značaj sefardske zajednice u BiH, i govorila o životu i radu Laure Papo.

Druga izložba, čiji je kustos Ángel Quintero, sa fotografijama i panoima, mapama govori o ratu i mirovnim misijama u BiH, te sudjelovanju španjolskih vojnih snaga u BiH u ovim misijama.

Obilježavanje tjedna posvećenom Bosni i Hercegovini je završeno predavanjem ambasadorice BiH Danke Savić o europskoj perspektivi BiH i 30-oj godišnjici uspostave bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španjolske. Prethodno su održana predavanja, vojnih dužnosnika koji su bili angažirani u Bosni i Hercegovini u UN i NATO misijama, brigadnog generala Emilio Abad Ripoll-a, i španjolskg zapovjednika José Felipe Dorta govorili su o svom iskustvu u Bosni i Hercegovini i važnosti misija u kojima su španjolski vojnici sudjelovali skoro dvadeset godina, a Fernando de Paz, osnivač Udruge Prijatelji mira je govorio o španjolskoj pomoći izbjeglicama iz BiH koji su ovdje stizali početkom rata.

Ambasadorica BiH u Kraljevini Španjolskoj Danka Savić je tokom boravka na Tenerifima posjetila i je Parlament Kanarskih otoka gdje je o mogućnostima suradnje razgovarala sa predsjednikom Parlamenta Gustavom Matosom. Osim toga, razgovarala je i sa gradonačelnikom La Laguna Luis Yeray Gutiérrezom, o mogućnostima uspostavljanja suradnje između naših gradova. Historijsko središte La Lagune je upisano na listu Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

-Postoji interes za povezivanje ovog grada sa Mostarom čije je staro jezgro također pod zaštitom UNESCO-a- kazala je Savić za Fenu.

Ambasadorica Danka Savić posjetila je Los Silos, gdje su početkom rata u BiH, smještene izbjeglice iz Prijedora.

Ambasadorica se zahvalila na nesebičnoj pomoći koju je grad tada pružio našim ljudima gradonačelnici Macareni Fuentes, ranijem gradonačelniku Valentínu Melu i Fernandu de Paza, predsjedniku Udruge prijatelji mira.

Savić je kazala da Udruga prijatelji mira namjerava renovirati kuću u centru grada i nazvati je Bosanskom kućom, koja će postati mjesto susreta, kulturnih događaja i promocije mira. Pored predstavnika gradskih vlasti i prijatelja BiH, na sastanku u Gradskoj upravi je bila i Mirveta Fazlić porijeklom iz Prijedora koja je ovdje pronašla svoj drugi dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: