26 Aprila, 2024

Prijava

Kolika je stvarna cijena zapremine politike kod nas ?

Piše : Tarik Kapetanović

Trenutna situacija u BiH, regionu ali i svijetu je odavno prešla iz faze dobrog vica u loš vic. Energenti ne samo da su postali oružje, oni su postali mala atomska bomba u rukama moćnih sila koje su nebrojeno puta do sada dokazale svoje snage. U konkretnom slučaju Rusija svakoga dana pokazuje koliko je njen gas u suštini oružje njene vanjske politike.

Valjda je upravo zbog toga i Bosna i Hercegovina koja nema nikakve šanse da se suprotstavi velikim silama poklekla kada su sankcije prema Rusiji u pitanju. Istini za volju to se desilo zbog vrlo kompikovanog uređenja BiH i podjele koja je ovdje dominantna ali i jasnog neslaganja tri predsjednika oko ovog pitanja.

Zbog te nemogućnosti dogovora u BiH nije došlo do naglog skoka cijena gasa niti je snabdijevanje zaustavljeno.

Predstavnici Gasproma su tu sretnu vijest prenijeli Miloradu Dodiku koji je obradovao mnoge građane Bosne i Hercegovine a posebno Sarajeva koji za grijanje i kuhanje koriste ni manje ni više nego gas iz Rusije.

Iako su političari iz Federacije prepustili Dodiku da dobije ovu utakmicu kao i mnoge do sada, svako ko malo ozbiljne prati politiku će se zapitati šta će to Milorad Dodik i BiH morati uraditi za Putina za uslugu „najpovoljnije cijene gasa“?

Oni koji razumiju politiku znaju da se energetska povoljnost mora platiti političkim ustupcima. Da je to tako pokazali su i predstavnici Turske koji su danas posjetili Sarajevo te naglasili da jesu za istorijsko prijateljstvo i bratske veze ali da nisu humanitarci koji će nešto dati na lijepe oči.

Koliko god da smo profitirali od povoljne cijene gasa koju je izlobirao Milorad Dodik ostaje veliko pitanje koliko smo izgubili u Briselu. O tome političari iz Federacije BiH šute.

Političkom laiku će biti jasno da manja cijena energenata kupuje socijalni mir i da je sad bitnija od imaginarnog puta ka EU od kojeg BiH svakako nema ništa.

Međutim gas nije jedini energent, ali jeste najjeftiniji trenutno. Gorivo je 3,50 KM po litru i na tu činjenicu svi šute kao i na činjenicu da nas skupo koštaju sankcije EU prema Rusiji i zatvaranje luka putem kojih se znatno jeftinije gorivo dovozilo do naše zemlje.

Šta nam kao alternativu priprema EU niko još ne zna, imaginarni put ka plinu koji će do Jadrana dovoziti Amerikanci nije neka ponuda, kao ni ekstremno skup plin kojeg bi do nas dovozili kamioni. Brisel i dalje šuti ali se može očekivati da će stisnuti da nešto kaže jer se i BiH svrstala na listu zemalja koje je Rusija povlastila.

Da li će nas Brisel kazniti povlačenjem fondova koje svakako ne znamo koristiti ili će nam onemogućiti bezvizni režim i tako sprečiti egzodus mladih u EU još se ne zna. Možda će nam zaprijetiti povlačenjem investitora kojih nema ili čak sankcijama koje su politički plus u predizbornom periodu ostaje da se vidi.

U međuvremenu stabilna Njemačka koja ima novu vlast je na listu negativaca dodala i Izetbegovića i Čovića što pokazuje slabljenje EPPa i cijelog koncepta koji je bio jak dok je Angela Merkel bila suvereni vladar i zaštitnik.

Šta će biti niko ne zna, jasno je da na našem raskršću ima mnogo izazova i da će nam u posjete dolaziti svi sa svojim ponudama a na nama je da prihvatimo one koje možemo da platimo. Za sad su Rusi najeftiniji, možda to sutra budu Amerikanci ili Azeri ili Belgijanci ili možda Norvežani.

Kako god mi novca nemamo a za bacanje još manje, na nama je da sponzamo kolika je zaista zapremina politike koja nema nikakav osjećaj prema građanima koji grcaju pod navalom enormno visokih cijena!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: