21 Septembra, 2023

Prijava

MaliBot je novi Android trojanac koji cilja digitalne novčanike

Istraživači cyber sigurnosti iz F5 Labsa primetili su novi Android malver koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i novčanike za kriptovalute, za sada samo u Španiji i Italiji.

Trojanac koji je nazvan MaliBot omogućava krađu akreditiva i kolačića, zaobilaženje kodova višefaktorske autentikacije (MFA) i zloupotrebu Androidove usluge pristupačnosti zbog praćenja ekrana uređaja žrtve.

Usluga pristupačnosti je usluga koja u pozadini radi na Android uređajima i prije svega je namenjena korisnicima sa invaliditetom. Špijunski softver i trojanci je koriste za pristup i krađu sadržaja uređaja i presretanje akreditiva koje su korisnici unijeli u aplikacije.

MaliBot se prvenstveno sakriva u aplikacijama za rudarenje kriptovaluta kao što su Mining X ili The CryptoApp koje se distribuiraju preko lažnih web sajtova dizajniranih da privuku potencijalne posjetioce da ih preuzmu.

Malver se širi i preko SMS poruka sa linkom pristupanjem kontaktima zaraženog pametnog telefona.

Server za komandu i kontrolu MaliBota (C2) je u Rusiji a istraživači kažu da malver koristi iste servere koji su korišteni za distribuciju malvera Sality.

Neke od banaka koje cilja MaliBot su UniCredit, Santander, CaixaBank i CartaBCC.

Osim što može da izvuče lozinke i kolačiće sa Google naloga žrtve, malver je dizajniran da prevuče 2FA kodove iz aplikacije Google Authenticator, kao i da eksfiltrira osjetljive informacije iz aplikacija Binance i Trust Wallet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Na pravom putu

Slične vijesti