4 Oktobra, 2023

Prijava

U Americi napravljen pancir za djecu zbog pucnjava u školama

Kapetan vatrogasne jedinice u američkoj državi Arizoni Kevin Gudman dizajnirao je prsluk otporan na metke koji se može lako ubaciti u školske torbe, kako bi ga djeca mogla imati uz sebe sve vrijeme.

Gudman je rekao da njegova kompanija “Iskejp armor” postoji zbog jednog razloga, a to da spriječi stradanje djece u pucnjavama u školama.

Gudmanov prsluk nije prvi takav proizvod, ali je kapetan vatrogasne jedinice istakao da je u njegovoj izradi koristio kvalitetnije materijale.
“Učinio sam to kako bi se zaštitilo djete u užasnoj situaciji takve vrste”, izjavio je Gudman za Rojters.
Gudman, koji je od 1998. godine radio kao vatrogasac, kapetan i istražilac vatrogasne jedinice, izveo je ekipu Rojtersa izvan Feniksa kako bi demonstrirao funkciju prsluka.
Koristeći lutku umjesto djeteta, on je ispalio nekoliko hitaca iz puške kalibra devet milimetara, jednog pištolja istog kalibra i drugog takvog oružja kalibra 45 milimetara. Kada je uklonio pancir sa prsluka, primjećeno je da nijedan metak nije prošao do lutke. Gudman je naveo da bi bez prsluka dva metka prošla direktno kroz srce, jedan kroz desno plućno krilo, a još dva kroz lijevo.

“Iskejp armor” nudi dva različita proizvoda – prsluk koji se može saviti i dolazi u tri veličine, kao i odvojen štit koji svaku školsku torbu čini neprobojnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: