19 Aprila, 2024

Prijava

Profesor sa Yalea tvrdi: Putin planira da izgladni svijet!

Ruski predsjednik planira da dovede neke zemlje svijeta do izgladnjivanja da bi tako dobio rat koji je započeo u Ukrajini, tvrdi istoričar sa univerziteta Jejl.

U nizu objava na Tviteru, Timoti Snajder poručuje da vjeruje da Vladimir Putin koristi nestabilnost lanca snabdijevanja hranom u svoju korist, nazvavši takvu strategiju “poslednjim poglavljem u politici gladi”

“Rusija ima plan stvaranja gladi. Vladimir Putin se sprema da izgladni veliki dio zemalja u razvoju, kao dio sledeće faze njegovog rata u Evropi”, napisao je Snajder.

Kako Index.hr prenosi, područje oko Crnog mora, koje uključuje Rusiju i Ukrajinu, često se naziva “žitnicom Evrope” zbog plodne zemlje i visoke stope proizvodnje žitarica. Ukupno iz te dvije zemlje dolazi čak 30 posto svjetskog izvoza žitarica. Ukrajina sama proizvodi oko 12 posto.

Podsjeća se da je već mjesecima nerješena situacija oko blokade izvoza ukrajinskog žita. Putin tvrdi do će Rusija omogućiti taj izvoz morskim putem što su osim Ukrajine zatražili i mnogi svetski čelnici, ali luke su i dalje blokirane i ukrajinsko žito ne može da krene iz njih.

Snajder se osvrće upravo na tu činjenicu i kaže da će, ako se blokada nastavi, “desetine miliona tona hrane istrunuti u silosima, a desetine miliona ljudi u Africi i Aziji gladovati”.

“Putinov plan gladi toliko je strašan da ga vrlo teško možemo shvatiti. Također smo skloni da zaboravljamo koliko je hrana u središtu interesa politike”, kaže Snajder, koji također tvrdi da ideja da kontrolisanje ukrajinskog žita može promijeniti svijet nije nova, kao i da su to isto željeli da urade Staljin i Hitler.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: