24 Aprila, 2024

Prijava

Građani i UABNOR na Partizanskom groblju poručili: Ovo je borba za slobodu

U povodu devastacije Partizanskoga spomen groblja u Mostaru, skupina građana okupljena oko Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar održala je u četvrtak ispred tog nacionalnog spomenika BiH mirni prosvjed s kojeg je poručeno da je ovo okupljanje glas za slobodu, razumijevanje, Mostar i BiH.

– Ključna stvar je da policija ovaj vandalski čin istraži jer ovo nisu uradile grupice maloljetnika nego dobro organizirana neonacistička grupa koja godinama djeluje u Mostaru, rukovođena pojedincima iz politike i štićena od pojedinaca iz policije – istaknuo je predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Sead Đulić.

Podsjetio je kako je prvi put na ovaj vandalski čin na Partizanskom groblju reagirala i međunarodna zajednica, izrazivši uvjerenje da će obnova krenuti ove godine, ali sa zaštitnom ogradom i policijskim osiguranjem.

Potporu građanima Mostara dali su i članovi Udruge veterana Domovinskoga rata i antifašista (VeDRA) iz Hrvatske.

Njihov predsjednik Ranko Britvić istaknuo je kako ovaj nemili događaj nije događaj samo jedne države, jednog grada, nego cijele regije, Europe pa i svijeta.

– Ovo je nečuveni čin sustavnog rušenja jednog groblja i meni, kao aktivnom članu MUP-a, nitko ne može reći da se ne mogu otkriti počinitelji. Ovo su ljudi lomili satima i ovo nikako nije incident – podvukao je Britvić.

Izrazio je uvjerenje da će najprije javnost ovoga kraja reagirati na ovaj nemili događaja, a zatim da će i institucije uraditi svoj dio posla.

– Recimo neofašizmu ‘ne’. Dolazak na ovo okupljanje glas je za slobodu, za razumijevanje, za Mostar, za BiH – poručili su iz UABNOR-a Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: