1 Oktobra, 2022

Prijava

Grlić Radman: Nadamo se što bržem otvaranju pregovora Sj. Makedonije i EU-a

Hrvatska se nada što skorijem početku pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom, rekao je u srijedu u Skopju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

 

Ministar Grlić Radman je u dvodnevnom posjetu Sjevernoj Makedoniji gdje se susreo s kolegom Bujarom Osmanijem, nakon čega će se sastati i s potpredsjednikom makedonske vlade za europska pitanja Bojanom Maričićem, premijerom Dimitrom Kovačevskim, predsjednikom parlamenta Talatom Xhaferijem i predsjednikom Stevom Pendarovskim.

Osmani je nakon susreta rekao kako Hrvatska dobro poznaje odnose u regiji te da je Skoplu važna podrška iz Zagreba na europskom putu, javlja Hina.

Grlić Radman naglasio je da su Sjeverna Makedonija i Hrvatska dvije prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja, a da su odlični odnosi potvrđeni i aktivnim dijalogom na svim razinama.

Hrvatski ministar je kazao kako je upravo na inicijativu Hrvatske tijekom njezinog predsjedanja Europskom unijom početkom 2020. donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora. Uslijedio je veto Bugarske zbog pitanja identiteta i jezika, zbog čega dvije zapadnobalkanske države i dalje nisu otvorile pregovore, no Sofija je pod pritiskom članica da ukloni tu blokadu.

„Mi se iskreno nadamo što skorijem početku pristupnih pregovora“ s dvije države, naglasio je Grlić Radman, dodavši kako će Hrvatska i dalje dijeliti svoja znanja i iskustva iz vremena svog pregovaračkog procesa.

Hrvatski šef diplomacije tijekom svog posjeta susrest će se s predstavnicima hrvatske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, a u četvrtak će sudjelovati na Prespa forumu na panel raspravi o zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti