1 Oktobra, 2022

Prijava

Sjednica Vijeća za reformu tržišta rada KS -Rezultati će brzo biti vidljivi

Na sjednici Vijeća za reformu tržišta rada Kantona Sarajevo premijer Kantona Sarajevo Edin Forto potencirao je da sastanci Vijeća trebaju biti češći, kako bi kroz ovo tijelo što efikasnije intervenirali na tržištu rada.

– Jedan od današnjih zaključaka je da će Vlada KS intenzivno raditi na kreiranju upisnih programa za srednje škole i Univerzitet u Sarajevu. Jasno je da u obrazovnom sistemu ne mogu biti samo ona zanimanja koja su profitabilna na tržištu rada, ali moramo na bolji način odgovoriti zahtjevima privatnog sektora. Moraju se intenzivnije razvijati ljudski resursi koji su zapošljivi u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini. To se najviše odnosi na usluge, outsourcing usluge, IT sektor i turizam – rekao je Forto.

Profesor Muamer Halilbašić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prisutnima je prezentirao podatke o implementaciji Akcinog plana zapošljavanja u KS. Kako je naveo u prezentaciji, mnogi procesi pokrenuti su s “mrtve tačke”.

Kaže to je vidljivo kod povezivanja obrazovnog sistema i tržišta rada, povezivanja Ministarstva privrede KS i poslovnog sektora, dosta praksi je izmijenjeno u programima Službe za zapošljavanje KS…

– Želimo izbjeći ono što smo imali u periodu iza nas: da se troši veoma mnogo nov, a dacaa nema rezultata. Želimo povećati učinkovitost sredstava koja su raspoloživa unutar javnog sektora – naveo je Halilbašić, koji je potcrtao da je primarni cilj otvaranje novih radnih mjesta na području Kantona Sarajevo.

Objašnjava da je najveći broj radnih mjesta otvoren u nekoliko djelatnosti, kao što su izvozno orjentirane usluge, IT industrija, djelatnosti povezane sa turizmom, te da fokus treba biti na potrebama u tim oblastima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti