29 Marta, 2024

Prijava

Rusi mahom zadovoljni svojom verzijom Mekdonaldsa

Prvi dan rada ruske verzije američkog lanca brze hrane Mekdonalds, nazvanog “Ukusno i tačka”, pokazao je da su Rusi uglavnom zadovoljni ponudom, iako više nema proizvoda poput Big meka.

U Moskvi i okolini otvoreno je petnaest restorana pod novim imenom i logotipom, ali na istim lokacijama na kojima je radio Mekdonalds, sa istim osobljem i gotovo identičnim jelovnicima u ponudi.

Sve ima isti ukus kao prije, samo je Koka kola gora“, rekao je muškarac koji je sa prijateljima posjetio novootvoreni restoran.
Nakon više od 30 godina rada, Mekdonalds je u martu zatvorio svoje poslovanje u Rusiji kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.
Sedmicama kasnije, nakon što su kultni žuti lukovi sa logotipa američke franšize uklonjeni širom zemlje, ruski zamjenski Mekdonalds je predstavio sopstveni logotip – dvije narandžaste linije i crveni krug na tamnozelenoj pozadini koji predstavljaju dva krompirića i hamburger.
Iako je jelovnik u međuvremenu izgubio svoj Big mek, mnogi proizvodi su ostali, iako pod drugim nazivima.
Prije zatvaranja, Mekdonalds je imao više od 62.000 zaposlenih.
Neki restorani na aerodromima i železničkim stanicama za sada će nastaviti da rade pod Mekdonaldsovim američkim logotipom, zbog posebnih ugovora o franšizi koji se ne mogu lako raskinuti.
Novi vlasnik je Aleksander Govor, koji je od 2015. godine bio vlasnik licence za upravljanje 25 Mekdonalds restorana u Sibiru. Govor je kupio svih 825 Mekdonaldsovih lokacija širom zemlje i kaže da planira da ih ponovo otvori u roku od dva mjeseca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: