24 Aprila, 2024

Prijava

EU kupuje 110.000 vakcina protiv majmunskih boginja

Evropska unija potpisala je danas sporazum sa kompanijom „Bavarijan nordik” za nabavku oko 110.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja, saopštile su Evropska komisija i kompanija.

Komesarka Evropske unije za zdravlje i bezbjednost hrane Stela Kirijakides rekla je da će vakcine biti kupljene sredstvima EU i isporučene državama EU i dodala da će se doze isporučiti proporcionalno broju stanovnika, počevši od država sa najhitnijim potrebama, prenosi Rojters.

Kompanija je navela u saopštenju da će isporuke vakcina početi odmah i da će biti završene u narednim mjesecima.

Kako je saopštila Evropska komisija, prijavljeno je oko 900 slučajeva majmunskih boginja u 19 zemalja EU, kao i u Norveškoj i Islandu, koji će imati pravo na vakcine iako nisu članice EU, prenosi Tanjug.

Vakcina danske biotehnološke kompanije Bavarian Nordik, poznata kao Imvanex u Evropi i Jyneos u Sjedinjenim Američkim Državama, odobrena je protiv malih boginja.

Ona još uvijek nije odobrena u EU protiv majmunskih boginja, navodi u saopštenju EK.

„Međutim, vakcina protiv malih boginja također štiti ljude od majmunskih boginja, s obzirom na to da je ovaj virus blisko povezan sa virusom malih boginja”, navodi EK.

Evropska agencija za lekove (EMA) trenutno je u pregovorima sa kompanijom Bavarian Nordik o brzom odobrenju vakcine i protiv majmunskih boginja, dodala je EK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: