19 Aprila, 2024

Prijava

Apple se sprema da predstavi nove uređaje za virtuelnu i proširenu realnost

Krajem ove ili početkom sledeće godine od kompanije očekujemo prvi VR uređaj, a njegovog nasljednika, kao i prve Apple AR naočale očekujemo u drugoj polovini 2024. godine.

Nakon što je prošle nedelje Apple najavio nove verzije softvera za svoje uređaje, ali i novu generaciju MacBook Aira, ove sedmice pojavile su se nove informacije o kompanijinim predstojećim proizvodima.

Analitičar Džef Pu komentarisao je nove uređaje koje kompanija namjerava da predstaviti tokom sledeće dvije godine, a s kojima ulazi na potpuno novo tržište – proširene i virtualne realnosti.

Ranije informacije ukazivale su na to da bi prvi model VR naočala Apple mogao predstaviti na prošlosedmičnoj konferenciji, ali ćemo na njih ipak morati da sačekamo drugu polovinu godine. Ili početak sljedeće.

Nove informacije, koje je objavio Pu, odnose se na drugu polovinu 2024. godine. Prema njima, Apple bi tada trebalo da predstavi čak dva takva uređaja – nasljednika prvih VR naočala, ali i svoje prve naočale sa podrškom za proširenu stvarnost.

Iako, naravno, zvanični detalji o tim naočalama nisu poznati, zahvaljujući dosadašnjim glasinama otprilike znamo što možemo očekivati. Dizajnom bi takve naočale trebalo da budu slične kao i klasične naočale za vid tako da tehnologija na njima ne bi trebalo da bude u prvom planu.

Naočale bi, slično kao i prva generacija Apple sata, trebale da budu zavisne od iPhonea, tj. uređaji bi morali da se upare kako bi se na staklima naočale mogle prikazivati informacije i obavještenja koja pristižu na iPhone.

Što se VR uređaja tiče, on bi trebalo da bude veći i snažniji, a imati će i mnogo veće mogućnosti, odnosno mogućnosti prikazivanja AR i VR sadržaja u visokoj rezoluciji. Također, to će biti samostalan uređaj koji neće morati da se povezuje sa iPhoneom.

Prvu generaciju ovog uređaja možemo očekivati za manje od godinu dana, a kako navodi Džef Pu, Apple bi njegovog nasljednika mogao predstaviti već u drugoj polovini 2024. godine, zajedno s AR naočalama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: