18 Aprila, 2024

Prijava

Obećano – učinjeno: Počeli radovi za izgradnju tunela Kobilja Glava

Nakon što je potpisan ugovor s izvođačem počeli su pripremni radovi za izgradnju prvog tunela kojeg gradi Kanton Sarajevo, tunela Kobilja Glava.

Početku pripremnih radova najvećeg cestovnog projekta u Kantonu Sarajevo prisustvovao je i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta. On je razgovarao s načelnikom Općine Vogošća Edinom Smajićem, saradnicima, izvođačem i nadzorom radova o aktivnostima koje slijede.

– Posebno sam zadovoljan što smo danas svjedoci početka radova na projektu o kojem se, posljednjih 40 godina, samo pričalo. Pripremni radovi su uvod u izgradnju tunela Kobilja Glava, koji je od velike važnosti i za Kanton i za Federaciju BiH. Izgradnjom tog tunela dobit ćemo sigurnost, rasterećenje gužvi u saobraćaju, kao i kvalitetniju povezanost s ostalim kantonima. To je jedan u nizu velikih projekata koje smo pokrenuli, a  građanima će ostaviti trajne vrijednosti – rekao je ministar Šteta.

Tunel, koji će biti izgrađen kao nastavak na dionicu Prve transverzale, sastojat će se od dvije cijevi, a bit  će ugrađena najsavremenija oprema.

Kako je kazao načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, u historiji Vogošće urađeno je mnogo projekata, ali tako važnog i velikog projekta, nije bilo.

– Ponosan sam i zadovoljan što su konačno riješeni imovinsko-pravni odnosi i što smo došli u ovu fazu, nakon mnogo godina. Izvođenje tih radova će uveliko pomoći poboljšanoj frekvenciji saobraćaja, koja je trenutno neodrživa. Stoga zahvaljujem svima koji su dali doprinos da dođemo do početka radova – istakao je.

Nakon završetka pripremnih radova, radovi na projektu izgradnje tunela Kobilja Glava bit će u dvije sekcije – Sekcija 1 koja podrazumijeva izgradnju tunela Kobilja Glava i Sekcija 2 koja uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela Kobilja Glava s magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj.

Projekt se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a, a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova. Vrijednost ugovora je 31.107.281,36 EUR-a, bez PDV-a.

– Izvođač radova je firma Euro-Asfalt d.o.o, a nadzor nad projektom vrši JV-IRD – PPG d.o.o.  – saopćila je Služba za protokol i press KS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: