28 Septembra, 2022

Prijava

EU odlučuje o Ukrajini krajem sedmice: Njihov stav može vratiti povjerenje u EU!

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će mišljenje izvršne vlasti Evropske unije (EU) o zahtjevu Ukrajine za pridruživanje EU biti spremno do kraja sljedeće sedmice.

Von der Leyen se u subotu nalazi u posjeti Kijevu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednica Evropske komisije rekla je da će razgovori koje je imala sa Zelenskim “omogućiti da finaliziramo našu procjenu do kraja sljedeće sedmice” o tome da li da preporučimo Ukrajinu kao kandidata za članstvo.

Potez koji je naširoko očekivan, bio bi samo preliminarni korak u dugom procesu.

Svih 27 vlada zemalja članica EU morale bi se suglasiti da Ukrajina dobije status kandidata. Nakon toga bi se vodili opsežni razgovori o reformama koje su potrebne prije nego što bi Kijev mogao biti razmatran za članstvo.

Von der Leyen, koja se nalazi u drugoj posjeti Kijevu od početka rata u februaru, podsjetila je Zelenskog da, uprkos napretku u administrativnim reformama i drugdje, još mnogo toga treba biti učinjeno.

– Učinili ste mnogo na jačanju vladavine prava, ali još uvijek postoji potreba da se provedu reforme, na primjer, za borbu protiv korupcije – rekla je ona na zajedničkoj konferenciji, prenosi Reuters.

Na istoj konferenciji za novinare ukrajinski predsjednik rekao je da je “cijela Evropa meta za Rusija, a Ukrajina je samo prva faza u ovoj agresiji”. “Zbog toga pozitivan odgovor EU na ukrajinsku molbu za članstvo može biti pozitivan odgovor na pitanje da li evropski projekat uopšte ima budućnost“.

Von der Leyen je u Ukrajini prethodno bila u aprilu, kada je obišla grad Buču u kojem su otkriveni ratni zločini nad civilima nakon povlačenja ruskih snaga, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Ukrajina je krajem februara predala formalni zahtjev za članstvo u EU.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti