28 Marta, 2024

Prijava

VIDEO Paja Patak slavi 88. rođendan: Znate li koje mu je srednje ime?

Jedan od omiljenih crtanih likova Paja Patak (Donald Duck) puni 88 godina. Mnogi ne znaju koje mu je srednje ime, dok se neki pitaju zašto nikako da oženi Patu.

Čuveni Paja Patak imao je svoj debi u Diznijevom sedmominutnom animiranom filmu “Pametna mala koka” (The Wise Little Hein) u kome se pojavio sa mornarskom kapom i košuljom, kao i sa leptir mašnom, prenosi RTS.

Svom stilu odjevanja (pantalone nikada ne nosi, jedino oblači kupaće gaće kada ide na kupanje) ostao je vjeran skoro devet decenija.
Domaće ime – Paja Patak dobio je od prevodioca u kući Politika, a redovno je u društvu djevojke Pate (predstavljene 1937, najprije kao Dona Dak), sestrića Raje, Gaje i Vlaje i strica Baje – bogataša škrtice.
Ono što je privuklo publiku je karakterističan glas (kod nas, glas su mu pozajmljivali Mića Tatić i Lako Nikolić) koji djeluje pomalo razdražljivo, ali simpatično, kao i hvalisavo, ali dopadljivo ponašanje. U originalu – glas Paji Patku dao je Klarens Daki Neš.
Pajina vesela narav i teško razumljiv govor i danas su magnet za publiku, a tokom karijere, ovaj patak se pojavio u skoro 200 filmova i vodi se kao jedan od najčešće izdavanih stripova na svetu.
Smatra se da je po karakteru kreiran kao svojevrsna protivteža liku Mikija Mausa, koji je “plijenio savršenim i smirenim ponašanjem”.
Najprije su mu dodeljivane male, epizodne uloge u filmovima o Mikiju Mausu kao što su “Naknada za siročad” i “Mikijeva servisna stanica”.
U filmu “Donald's Ostrich” (1937) dobio je više prostora a uslijedili su “Saludos amigos”, “The Three Caballeros”, “Fun & Fancy Free”, “Melody Time”, “Fantasia”…

Kreator Paje Patka, Volt Dizni, malo je poznato, dao  mu je i srednje ime Fantalrej, a pernati fiktivni junak ima i zvijezdu na čuvenoj stazi slavnih u Los Anđelesu.
Ogromna popularnost, Paji je 2002. godine osigurala mjesto na listi TV vodiča 50 najvećih crtanih likova svih vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: