20 Aprila, 2024

Prijava

Učenici na praksi u Sarajevogasu: „Oni nam mogu biti primjer, njihov rad se danas ne razlikuje od majstorskog”

Nakon što je Uprava KJKP „Sarajevogasa“ u oktobru 2021. godine potpisala ugovor o izvođenju praktične nastave sa direktoricom JU „Srednjih škola metalskih zanimanja“ Sarajevo u školskoj 2021/2022 godini, učenici drugih razreda iz JU „Srednje škole metalskih zanimanja“ i JU „Srednjoškolski centar Hadžići“ Armin Halimić i Emir Hujić, koji se školuju za plinskog-vodoinistaltera i bravara, završetkom školske godine obavili su praktičnu nastavu u Sarajevogasu.

„Već godinu dana dolazim na praksu u radionicu Sarajevogasa, svakoga dana učim i stičem nova znanja. Moje primarno zvanje za koje se školujem jeste plinski i vodoinstalater, tako da je ova praksa zaista vezana za moju struku. Na početku je sve bilo teško, nisam poznavao ni materijal ni alate niti stručne termine ali danas mogu reći da imam solidno znanje. U međuvremenu sam naučio ispitati regulator, rastaviti isti. Kompletirati RMS više nije ni stran ni težak posao. Mislim da učenici moje škole trebaju da prođu kroz stručnu praksu i da bi Sarajevogas bilo dobar izbor za sve nas. Kao i svi mladi ljudi, želim da ostanem u svojoj zemlji te da radim i stičem nova znanja a ta želja bi mi se mogla ostvariti kroz nstavak prakse i dalji rad u ovom preduzeću, naglašava Armin Halimić,  plinski i vodoinstalater.

Njegov kolega Emir Hujić koji se školuje za bravara u srednjoškolskom centru u Hadžičima, dodaje kako je nova znanja stekao uz majstora koji mu je bio mentor. Njegova nova znanja unaprijedila je praksa u Sarajevogasu a posebno se kako ističe posvetio poslu varioca i samom usavršavanju varenja kojeg je učio uz oca ali i uz starije kolege i majstora koji im je tokom ove školske godine bio nesebična podrška i izvor znanja.

„Svake godine imamo učenike na praksi, ovi dječaci su definitivno među najboljima i moram istači da mogu biti primjer svima nama. Dječaci su u potpunosti predani poslu, njihova žela za sticanjem novih znanja i vještina je nešto što krasi njihov karakter. Trude se i ne boje se rada, ujedno žele i da uče. Moja želja je bila da ih podučavam kada su u pitanju plinski setovi, sada znaju razliku između kućnog seta ali i plinskog seta za malu i veliku privredu. Posebno mi je kao mentoru bilo važno da steknu znanje o pojedinačnim dijelovima unutar seta te da se upoznaju sa stručnim terminima te da nauče i ručno skicirati svaki dio unutar seta. Učenici koji su bili na praksi su stekli stvarno znanje iz kompletiranja setova i  regulatora sa spoljnim elementima. Kada pogledate njihov rad on se danas ne razlikuje od rada majstora, ističe Omer Šalo, KV majstor održavanja gasnih sistema.

Uspjeh učenika metalskih zanimanja u praksi je dokaz da se znanje stiče praktičnim radom te da sistem obrazovanja mora proizvesti kvalifikovane mlade ljude koji će garantovati opstanak zemlje. Zbog toga, realizacija Ugovora o izvođenju praktične nastave ima posebnu važnost, kako za preduzeća, tržište rada ali i učenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: