29 Marta, 2024

Prijava

Scholz: U EU nema mjesta za zemlje koje se međusobno ne priznaju

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas u Prištini da u Europskoj uniji (EU) nema mjesta za države koje se međusobno ne priznaju i da je put Kosova ka EU povezan s dijalogom sa Srbijom.

On je na konferenciji za novinare poslije sastanka s premijerom Albinom Kurtijem rekao kako je za Kosovo važno da se dijalog uz posredovanje EU pomjeri naprijed.

“Kosovo i Srbija trebaju da kroz sveobuhvatan sporazum dovedu do političkih rešenja. Dijalog je put koji otvara Kosovu europsku perspektivu. Politički sporazum između dvije zemlje je važan uvjet za perspektivu mladih na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo riješiti i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dvije zemlje koje jedna drugu ne priznaju postanu dio EU. Obe strane moraju se približiti jedna drugoj”, rekao je Scholz.

Upitan o tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Scholz je rekao da svaka zemlja kandidatkinja za EU treba uskladiti svoje zakonodavstvo, ali i vanjsku politiku s politikom Europske unije.

Scholz je rekao da je Kosovo pouzdan partner i da je to dokazalo “odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini”, dok posjet Kosovu, kao prvi kojom je započeo posjet zapadnom Balkanu, govori o bliskim bilateralnim odnosima.

Njemački kancelar je rekao da želi oživjeti Berlinski proces i da je pozvao premijera Albina Kurtija na konferenciju u Berlinu na jesen.

Kosovski premijer je rekao da je od Scholza tražio podršku prijemu Kosova u EU i najavio da će krajem ove godine biti podnijeta prijava za status kandidata za prijem u EU.

Kurti je zahvalio Scholzu na kontinuiranoj podršci Njemačke Kosovu, dodajući da će Kosovo i dalje biti lojalan saveznik.

“Njemačka je odigrala izuzetnu ulogu u obnovi Kosova. Uvjeravao sam kancelara Šcholza da Kosovo jeste i da će ostati pouzdan partner Njemačke”, dodao je Kurti, prenosi Beta.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o potrebi da KFOR i dalje bude na Kosovu, Kurti je rekao da je nužna njegova nazočnost.

“Smatramo da je nazočnost NATO-a na Kosovu nužna. Želimo postati član Partnerstva za mir. NATO nam je potreban na Kosovu, dok Kosovo ne postane NATO”, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: