19 Aprila, 2024

Prijava

Novi sukob u najavi: Izrael sprema napad na Iran

Jerusalim — Vazdušne snage Izraela su, kako piše Jerusalim post, “dramatično” povećale sposobnost svojih najmodernijih borbenih aviona za napad na Iran.

Kako se tvrdi, Izrael je povećao dolet na svojim borbenim avionima F-35, koji imaju znatno smanjeni radarski odraz što im omogućava djelovanje duboko unutar neprijateljskih linija bez da ih zapazi neprijateljska protivvazdušna odbrana.

S povećanim doletom, tvrdi Jerusalim post, ovi avioni sada imaju mogućnost da napadnu ciljeve u Iranu bez dodatnog dolivanja goriva u zraku. Izraelski list čak piše da ovo jačanje mogućnosti vazdušnih snaga dolazi u trenutku kada izraelska vojska diže nivo priprema za potencijalni udar na nuklearna postrojenja u Iranu.

Da je to zaista tako, sugeriše i činjenica da Izrael u svoje F-35 nedavno integrisao i novu “pametnu” bombu. Riječ je o oružju mase jedne tone koje F-35 može da nosi u svim unutrašnjem dijelu, čime se ne narušavaju “stelt” karakteristike aviona – što je vrlo važna činjenica ako vam je namjera da neprimećeno uđete u neprijateljsku teritoriju, prenosi Jutarnji list.

Također, da se Izrael vrlo aktivno priprema za potencijalnu operaciju, sugeriše i podatak da su njihove vazdušne snage u zadnjih mjesec dana izvele četiri velike vojne vježbe iznad Mediterana tokom kojih su njihovi avioni simulirali udar na udaljene ciljeve u Iranu.

Tokom vježbi simuliralo se zaobilaženje iranskih radara i sistema detekcije, poput onih koji štite njihova nuklearna postrojenja.

Ovako opsežne i detaljne pripreme za potencijalni udar neuobičajene su čak i za Izrael, zemlju koja praktično živi u permanentnom ratnom stanju sa svojim susjedima (Sirija, Hezbolah u Libanu, Hamas u Pojasu Gaze…) te prilično udaljenom Iranu, a još je rijeđe da se ovakve pripreme objavljuju preko medija.

Čini se da su razlozi da se odbaci poslovna tajnovitost političke i strateške naravi. Naime, ove sedmice izraelski premijer Naftali Benet je pred odborom izraelskog parlamenta za odbranu i spoljne poslove sasvim otvoreno rekao da se izraelska strategija prema Iranu u zadnjih godinu dana promijenila, te da “više ne djeluju samo protiv iranskih krakova, nego i glave”.

Podsjeća se, u tom kontekstu, i na ubistva istaknutih članova Iranske nacionalne garde ili naučnika koji upravljaju nuklearnim programom, a što se zadnjih godina događalo.

“Moguće je da Iran počne da obogaćuje uranijum do nivoa čistoće od 60 posto, što Izrael ne može i neće dopustiti”, rekao je Benet.

A da će Iran zaista početi s obogaćivanjem uranijuma još je prošle godine najavio iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei.

Konačno, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak je poručila da je Iran već obogatio 43,1 kilogram uranijuma na nivoa čistoće od 60 posto. Štaviše, IAEA je upozorila da bi Iran mogao da ima dovoljno materijala za nuklearno oružje, a riječ je o 50 kg uranijuma obogaćenog na čistoću malo veću od 90 posto, za samo nekoliko sedmica.

Aktualna eskalacija s Iranom zapravo je u senci rata u Ukrajini tinjala već mjesecima, naročito kad je postalo očigledno da su pregovori oko eventualnog novog nuklearnog sporazuma Irana i svetskih sila – na tragu onog koji je s Teheranom 2015. sklopila Obamina administracija, a kojeg je potom ugasio Tramp – na mrtvoj tački.

Novi zapaljivi trenutak dogodio se u četvrtak kad je IAEA poručila da će Iran ukloniti nadzorne kamere iz svojih nuklearnih postrojenja, čime bi zapadne stručnjake ostavili bez mogućnosti nadzora nad tim što se tamo zapravo radi.

Iran se na ovaj potez odlučio kao reakciju na rezoluciju IAEA-e u kojoj se Teheran poziva da u potpunosti sarađuje s njihovim inspektorima i odgovori na pitanja o porijeklu uranijuma koji su koristili u svojim postrojenjima tokom zadnje dvije godine,

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: