7 Oktobra, 2022

Prijava

EP traži status EU kandidata za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju

Lideri političkih grupa Evropskog parlamenta pozvali su lidere zemalja članica da na samitu 23. i 24. juna pozitivno odluče o zahtjevima Ukrajine, Moldavije i Gruzije za pristupanje Evropskoj uniji i da zadrže posvećenost evrointegracijama Zapadnog Balkana.

U zajedničkom saopštenju, lideri političkih grupacija u EP, pozivaju EU da „pokaže hrabrost, odlučnost i viziju u kontekstu brutalnog agresorskog rata protiv Ukrajine” i bude „pouzdan partner i kredibilan geopolitički akter” solidaran sa onima koji se zalažu za iste ideale.

„Ukrajinski građani žele da žive u slobodnoj, demokratskoj i prosperitetnoj zemlji koja je ponosan i posvećen član evropske porodice. Te težnje dijele narodi Gruzije i Moldavije i zemalja Zapadnog Balkana čija očekivanja ne treba i dalje da se zanemaruju”, stoji u saopštenju EP lidera, prenosi Tanjug.

Oni pozivaju Evropski savjet da Ukrajini i Republici Moldaviji dodele status kandidata za članstvo u EU, kao „početak procesa zasnovanog na zaslugama”, i da rade na tome da isti status dobije i Gruzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Na pravom putu

Slične vijesti