28 Marta, 2024

Prijava

SSSBiH – Sindikalna potrošačka korpa za maj 2.639,48 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za maj ove godine iznosi 2.639,48 KM i za 145,64 KM je skuplja od sindikalne potrošačke korpe u prošlom mjesecu.

– Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mart ove godine iznosila je 1.096 KM, prema posljednjem podatku koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 41,52 posto – navode iz SSSBiH.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine: prehrana (45,42 posto učešća u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (13,69 posto), higijena i održavanje zdravlja (6,87 posto), obrazovanje i kultura (8,33 posto), odjeća i obuća (13,64 posto), prijevoz (5,23 posto), te održavanje domaćinstva (6,82 posto učešća u sindikalnoj potrošačkoj korpi)

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje Saveza samostalnih sindikata BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: