28 Marta, 2024

Prijava

Predstavljen program ovogodišnjeg ‘Mostarskog ljeta’

U okviru ovogodišnjeg izdanja kulturno-turističke manifestacije “Mostarsko ljeto” održat će se više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a festival će okupiti, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

– Manifestacija se održava od 1979. godine, a za cilj ima jačanje, obogaćivanje kulture i umjetnosti te jačanje turističke ponude u Mostaru, a organizatori su mu mostarske institucije Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka – kazala je PR “Mostarskog ljeta” Adna Mrgan Ajanić.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je program za lipanj, dok se program za srpanj i kolovoz „drže u tajnosti”.

– Imamo novi pristup, želimo našu publiku držati u neizvjesnosti. Imamo veliki broj kulturnih sadržaja, ali želimo ostaviti prostora za iznenađenja. Zbog toga smo išli s programom samo za ovaj mjesec – dodala je Mrgan Ajanić.

Program „Mostarskog ljeta” počinje u četvrtak, 9. lipnja, promocijom knjige ”Djetinjstvo jednog vremena” autorice Elmire Helać-Mekić, službeno otvaranje je dan poslije u Centru za kulturu, a tom prigodom bit će otvorena izložba slika ”Ipak sviće”, akademskog slikara Salke Peze.

– Mostarsko ljeto slavi svoj 43. rođendan, bilo je povremenih i opravdanih pauza. Ponovno idemo u novu priču, pet institucija u ovom sastavu sedmu godinu za redom neprekidno uspijevaju svojim sugrađanima i brojnim gostima ponuditi brojne kulturne sadržaje – rekao je ravnatelj Centra za kulturu Senad Suljić.

Mjuzikl ”Romska bajka”, u režiji Seada Đulića, na programu je 16. lipnja, a dan kasnije rezerviran je za ljubitelje sevdaha i koncert ”Sevdah i klasika”, pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić i sopranistice Dženane Huseinagić.

– Ove dvije mlade umjetnice na neobičan i svojstven način, ne samo da spašavaju stare sevdalinke od zaborava, već ih prilagođavaju suvremenim glazbenim trendovima i budućim generacijama – kazao je Suljić.

Ravnatelj Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević izjavio je kako je ta ustanova pripremila raznovrsne sadržaje prilagođen svim uzrastima.

– Od predstavljanja dječjih knjiga, povijesnih romana, nematerijalne kulturne baštine, usmene književnosti do autobiografskih romana. Istaknuo bih promociju knjige ”Pogibija braće Morića” autora Envera Imamovića – kazao je Mičijević.

Kazališni program predstavio je ravnatelja Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić.

– I ove godine sudjelujemo u organizaciji, a imat ćemo tri sadržaj.a To su predstave ”Bog masakra” Pozorišta mladih iz Sarajeva, ”Prah” Centra za kulturu Općine Stari grad Sarajevo i predstavu Narodnog pozorišta Mostar ”Heroj nacije”. Dvije predstave će se odigrati pred kraj ovog mjeseca, a treća u srpnju – najavio je Spahić.

Za ljubitelje povijesnog sadržaja pobrinuo se Muzej Hercegovine Mostar.

– Muzej Hercegovine pokušava predstaviti povijesne sadržaje, što je logično za jedan grad bogate i burne prošlosti kao što je Mostar. U sklopu „Mostarskog ljeta” predstavit ćemo tisak s kraja 19. i početka 20. stoljeća kako bi posjetitelji imali priliku vidjeti kako je to prije izgledalo. Iz svoje produkcije Muzej je pripremio izložbu o jednom od najstarijih spomenika u Mostaru, a to je Cimska bazilika, koja je 2006. proglašena nacionalnim spomenikom. Sve će pratiti prigodan katalog, katalog kojega bi trebao imati svaki grad s velikim brojem turista – kazao je Krhan.

Glavni pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Mostar i tvrtka BH Telecom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: