16 Aprila, 2024

Prijava

Predsjedništvo BiH danas razmatra državni budžet

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi na sjednici koja je zakazana za danas u 13 sati razmatrati ovogodišnji Nacrt budžeta i međunarodnih obaveza institucija BiH koji je ranije u proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Državne institucije cijelu prošlu godinu, kao i ovu, funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Nakon izjašnjavanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je prema Ustavu Bosne i Hercegovine stvarni predlagač budžeta institucija Bosne i Hercegovine, procedura se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza u proceduru je 27. maja uputio državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ).

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Ukoliko Predsjedništvo BiH danas postigne dogovor oko tog jednog od najvažnijih finansijskih dokumenata države, on će biti upućen u parlamentarnu proceduru gdje treba biti usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: