29 Marta, 2024

Prijava

Merkelova poručila Putinu da je rat velika greška

Prema njenim riječima, aneksija Krima bila je prekretnica. Dodala je da kod ruskog predsjednika uočava stalno prekoračenje linija – kao i da je jasno da on razume samo „jezik vojske”

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je večeras ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini „velika greška”.

„To je brutalni napad, kojim se krši međunarodno pravo i za šta ne postoji nikakvo opravdanje”, kazala je Merkelova u razgovoru sa novinarima u pozorištu „Berliner Ensemble”.

Također, ona je ukazala i na propuste Zapada.

Prema njenim riječima, proteklih godina nije stvorena bezbjednosna arhitektura koja bi spriječila ovaj rat, te dodala da i o tome treba razmišljati.

Merkelova je naglasila da nije dijelila mišljenje Putina da Rusiju Zapad stalno ponižava, ali je znala da on tako razmišlja.

Prisetila se da se to vidjelo i prilikom njene poslednje posjete Moskvi.

Tada je Putin Merkelovoj, kako je prenijela, objasnio da je raspad Sovjetskog Saveza bila najgora stvar 20-og vijeka.

Međutim, Merkelova, koja je rođena u Istočnoj Njemačkoj, kaže da je raspad SSSR-a, kaže, bio je najsrećnija okolnost.

Također je prenijela da je u junu prošle godine, kada se američki predsjednik Biden sastao sa Putinom, bila saglasna sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, da je iz evropskog ugla važno pokušati uspostaviti dijalog sa šefom ruske države jer se već tada naziralo da ne ide dobro oko Sporazuma iz Minska.

Međutim, prisjeća se, EU tada nije postigla saglasnost, a Merkelova je tada pomislila „svi znaju da uskoro odlazim, a da je to bilo prije par godina sigurno bi to progurala”.

Istakla je da nema šta sebi da prebacuje da je premalo pokušala kako se takvi događaji, kao što je rat u Ukrajini, ne bi dogodili.

Ukazala je i da je njeno shvatanje vrijednosti različito od Putinovih.

„On smatra demokratiju pogrešnom, a ja je smatram ispravnom”, objasnila je ona, prenosi Tanjug.

Aneksija Krima, prema njenim riječima, bila je prekretnica i dodala da kod Putina uočava stalno prekoračenje linija, kao i da je jasno da on razume samo „jezik vojske”. Što se njenog današnjeg života tiče, kaže da je potpuno normalna građanka, ali da mora biti obazrivija u izjašnjavanju o aktuelnim stvarima, jer smatra da nije njen zadatak da „daje komentare sa aut linije”.

Govoreći o aktuelno njemačkoj vladi, rekla je da bi voljela da je vodi CDU, ali i da u vladu Olafa Šolca spoljnopolitički ima puno povjerenje.

Merkelova je govorila u prvom javnom nastupu pred novinarima nakon odlaska sa vlasti i o ličnim stvarima, kao što je drhtavica na kraju njenog mandata, koja je zabrinula mnoge Nijemce.

Upitana za drhtavicu koja se vidjela prilikom prve posjete predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, rekla je da je to bilo vezano za smrt njene majke.

„To je bilo vezano za smrt moje majke, i nakon toga i strah da ponovo dođem u takvi situaciju”, prenijela je iskreno ono što se čuvalo kao tajna dok je bila na vlasti.

Upitana kako je trenutno kazala je da se danas lično osjeća odlično.

„Zamišljala sam nešto drugačije vreme posle mog mandata, a i 24. februar bio je prava prekretnica. Lijepo je raditi i druge stvari nakon što sam dobrovoljno napustila funkciju. Naravno ostajem uvijek političko biće”, objasnila je ona.

Merkelova je istakla da je odlučila da ne izađe ponovo na izbore pošto je posle 16 godina na vlasti primjetila da ponekad nije bila više toliko borbena kao osam godina pre.

„Za mene je to bio pravi trenutak. U demokratiji je normalno da ljudi, koji su izabrani, mogu biti i razvlašćeni. Zemlje u kojima toga nema su mi sumnjive”, objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: