19 Aprila, 2024

Prijava

Kreću vozovi i brodovi sa žitom, pregovori na vidiku

Zelenski izjavio da je i dalje spreman za direktne pregovore sa Putinom

Iz dijela Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine koji kontroliše Rusija, na Krim je poslat prvi teretni voz sa žitom, saopštio je načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

Prema njegovim riječima, iz Melitopolja je krenulo 11 vagona sa žitom. „U bliskoj budućnosti, ove isporuke će biti povećane stotine puta. Naravno, naši poljoprivrednici će dobiti novac koji će im biti veoma relevantan da bi mogli da posiju sledećhu kulturu”, rekao je Balicki, prenosi Interfaks.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio da je vraćena mogućnost kretanja vozova na šest železničkih dionica između Rusije, Donbasa, Ukrajine i Krima ukupne dužine 1.200 km i da je roba počela da se isporučuje u Marijupolj, Berđansk i Herson.

Železnički saobraćaj između Krima i ukrajinskih regiona prekinut je krajem 2014.

Zvaničnici ruskog i turskog ministarstva odbrane razgovarali su danas o potencijalnom koridoru za izvoz žitarica iz Ukrajine, kao i iz sjeverne Sirije, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

Turska dijeli granicu sa Rusijom i Ukrajinom preko Crnog mora i radila je kao posrednik u okončanju rata, prenio je Rojters.

Ankara je podržala Kijev, ali je odbila da uvede sankcije Moskvi.

Šojgu i Akar su poručili da će se zauzeti za sve mjere u vezi s sigurnom isporukom žitarica, suncokreta i ostalih poljoprivrednih proizvoda, dodalo je tursko ministarstvo odbrane.

Sergej Lavrov doputovao je danas u zvaničnu posjetu Turskoj. Lavrov će sutra u Ankari razgovarati sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, saopštila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Lavrov i Čavušoglu će također razgovarati o perspektivama trgovinsko-ekonomske saradnje sa Zapadom tokom perioda antiruskih sankcija.

Volodimir Zelenski izjavio je da je i dalje spreman za direktne pregovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Odlučan sam po tom pitanju. Spreman sam za direktne pregovore sa predsjednikom Putinom ukoliko smo spremni da razgovarmo ozbiljno o okončanju rata”, kazao je Zelenski za “FT”, a prenio TAS.

On je rekao da “nema vremena” za razgovore sa Moskvom o pitanjima koja se ne tiču završetka konflikta, uključujući i moguće ukrajinsko pristupanje NATO.

„Ukoliko nismo u NATO, nema osnova da strane države borave na našoj teritoriji. Ako želite da nas primite u NATO, molimo vas da nas pozovete, ali ne razgovaramo o tome u ovom trenutku”, dodao je Zelenski.

Zelenski je rekao da je Kijev predložio da se stvori “bezbjedan pomorski koridor koji bi mogle da koriste sve zemlje, osim Ruske Federacije”, a kako bi se izvezle žitarice iz ukrajinskih luka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da ukrajinska vojska ne napušta svoje pozicije u Severodonjecku, gradu gdje se trenutno odvijaju najveće ulične borbe.

Naši heroji ne odustaju od pozicija u Severodonjecku. U gradu se odigravaju žestoke ulične borbe”, rekao je Zelenski, prenio je Rojters.

Kada je riječ o širem, industrijskom dijelu regiona Donbas, gdje se nalazi Severodonjeck, Zelenski je rekao da “ukrajinski Donbas stoji čvrsto”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: