19 Aprila, 2024

Prijava

Maduro pohvalio odluku meksičkog predsjednika da bojkotuje samit

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro pohvalio je „hrabar i jasan” stav meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je odlučio da ne prisustvuje ovosedmičnom Samitu Amerika u Los Anđelesu.

Maduro je kazao da je odluka Vašingtona da ne pozove njega, ali ni lidere Kube i Nikaragve na skup, čin diskriminacije i da je američka vlada time „obezbijedila” da samit ne uspije. Meksički predsjednik Lopez Obrador saopštio je u ponedeljak da neće prisustvovati Samitu Amerika ove nedelje u Los Anđelesu, jer nisu pozvane sve zemlje iz regiona, ali je najavio da će posjetiti predsjednika Bajdena u julu. On je novinarima rekao da će ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard prisustvovati samitu umjesto njega, prenio je Tanjug.

Bajdenova administracija odlučila je da isključi vlade Kube, Venecuele i Nikaragve sa samita, saopštio je ranije zvaničnik Bijele kuće, a meksički predsjednik je jedan od nekoliko lidera koji su zaprijetili da neće prisustvovati ako sve zemlje ne budu pozvane.

Meksički predsjednik je naglasio da politika „isključivanja” koja je nametana „vekovima”, treba da se promjeni, kritikujući ono što je nazvao neopravdanom željom za „dominacijom” i najavio da će posjetiti Bajdena u Vašingtonu sledećeg mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: