18 Aprila, 2024

Prijava

Crna Gora: Odlaganje popisa stanovništva ugrožava usporedivost podataka

U crnogorskoj Upravi za statistiku (Monstat) smatraju da se s odlaganjem provedbe popisa stanovništva povećava rizik za smanjenje usporedivosti podataka sa zemljama koje su završile popis.

Prema njihovom mišljenju, baza podataka na koju se oslanjaju istraživanja uzoraka zastarijeva jer globalne preporuke UN-a predviđaju provedbu popisa svake desete godine.

“Rezultati popisa pored toga što prikazuju brojčanu sliku strukture stanovništva, kućanstava i obitelji, koriste se i kao okvir za uzorak, ali i kao baza podataka za mnoga istraživanja u međupopisnom razdoblju”, priopćili su iz Monstata.

Iz Monstata ističu  da se najbolja kvaliteta postiže u godinama odmah nakon popisa i kao primjer navode Irsku koja popis radi svake pete godine kako bi osigurala kvalitetnu bazu na kojoj provode veliki broj istraživanja.

U Upravi za statistiku ističu da se aktivno pripremaju za provedbu popisa, ali i da određeni broj aktivnosti ovisi prije svega od Zakona o popisu.

Crnogorska vlada utvrdila je Prijedlog zakona o popisu stanovništva s tim da će datum njegovog održavanja biti utvrđen naknadno u dogovoru sa skupštinskim organima, prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i uključite se u našu Viber zajednicu.

Podjeli: